РФ влада блокує VPN-сервіси, щоб обмежити доступ громадян до міжнародних ЗМІ – британська розвідка

Дата: 17 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Російська влада посилює блокування VPN-сервісів, “щоб обмежити доступ росіян до незалежних і міжнародних ЗМІ й спростити можливість спецслужб стежити за громадянами”.

Таких висновків дійшло міністерство оборони Британії.

Джерело: pixabay.com

За даними російських ЗМІ, з 4 липня на вимогу Роскомнагляду з російського App Store було видалено декілька VPN-застосунків. Орган отримав право блокувати доступ до VPN-сервісів без звернення до суду в березні 2024 року, нагадують аналітики.

Роскомнагляд обґрунтував заборону тим, що програми начебто містять “нелегальний у Росії контент”.

“Це майже напевно спрямоване на обмеження можливості громадянам отримати доступ до незалежних російських та міжнародних ЗМІ, а також спрощення можливості спецслужб стежити за російськими громадянами”, – пише британська розвідка.

Крім того, 4 липня росЗМІ повідомили, що ФСБ Росії вимагає від операторів зв’язку “відключити інтернет-телефонію VoIP, щоб нібито “зменшити кількість випадків шахрайства”.

“Насправді ж, найімовірніше, вона спрямована на розширення можливостей російської влади щодо моніторингу та обмеження комунікацій приватних громадян та юридичних осіб”, – вважають у розвідці Британії.

У зведенні британської розвідки зауважується, що “ці заходи відповідають зусиллям Росії контролювати внутрішній інформаційний простір та обмежити доступ громадян до інформації, яка відрізняється від офіційного порядку денного”.

У британській розвідці нагадали, що “ці зусилля Кремль робить уже давно”. Зокрема, у 2019 році Росія провела навчання з тимчасового перекриття доступу росіян до інтернету і того ж року ухвалила закон про “суверенний інтернет”.

Однак ці зусилля Москви активізувалися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Більшість незалежних ЗМІ були закриті або перемістилися за кордон, також запроваджувалися обмеження на доступ громадян до іноземних ЗМІ, зазначають у міноборони Британії.

“Ефект обмежень ще належить побачити, оскільки освічені росіяни продовжують знаходити винахідливі способи, щоб оминути ці заходи”, – йдеться у зведенні.

Як відомо, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в Росії заблокували понад мільйон сайтів, зокрема соціальні мережі Facebook, Instagram та X і сторінки незалежних ЗМІ, включно з Радіо Свобода.

Раніше Роскомнагляд заблокував у Росії сайти видавництва Freedom Letters і проєкту BAbook, який заснував письменник Борис Акунін. На цих сайтах містяться видання, які вважаються “небажаними для продажу в Росії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter