До реєстру безвісти зниклих за особливих обставин були внесені дані про понад 50 тисяч осіб

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

На сьогодні до єдиного реєстру зниклих безвісти внесли відомості про понад 51 тисячу осіб. До цієї цифри входять дані про близько 42 тисяч людей, щодо яких досі нічого невідомо, про 7 тисяч осіб, щодо яких є певна інформація, а також про 3 тисячі українців, місце перебування яких точно встановлено.  

Про це повідомив під час презентації звіту “Як Україна розшукує зниклих безвісти та підтримує їхні родини” Дмитро Богатюк, начальник відділу Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, МВС України, передає журналістка видання ZMINA.

Дмитро Богатюк

За його словами, зараз МВС утримує та забезпечує роботу єдиного реєстру зниклих осіб за особливих обставин. Це величезна електронна база, яка містить відомості про військовослужбовців, цивільних та дітей, які офіційно перебувають у розшуку. Також у реєстрі є інформація про нерозпізнані тіла, щодо яких тривають судово-медичні експертизи.

“Загалом з моменту роботи реєстру до нього були внесені відомості про понад 51 тисячу осіб, які вважалися безвісти зниклими за особливих обставин. На сьогодні ця цифра охоплює осіб, які до цього часу перебувають у розшуку. Тобто їхнє місце перебування нам невідоме. Таких у нас близько 42 тисяч. Ми також маємо відомості про приблизно 7 тисяч осіб, щодо яких є інформація. Ще є 3 тисячі осіб, місце перебування яких встановлено. Які живі та здорові. Переважна більшість із цих осіб – це повернуті військовополонені”, – пояснює представник МВС.

Як зазначив Богатюк, безвісти зниклих за особливих обставин знаходили в полоні. Тобто статус людини змінювався на “військовополонений” або “позбавлений волі”. Коли така людина повертається додому, пошукову роботу щодо неї припиняють. Відповідно, у реєстрі її обліковий запис залишається, але статус змінюється.

“І нині ми маємо близько 4 тисяч ідентифікованих тіл. Це тіла переважно наших оборонців, які вважалися зниклими безвісти, але під час розслідування кримінальних проваджень та проведення відповідних експертних досліджень з молекулярно-генетичних експертиз були ідентифіковані”, – додає правоохоронець.

Раніше українські правоохоронні органи припинили розшук 5 740 осіб через те, що вдалося встановити їхнє місце перебування, або через те, що ідентифікували їхні тіла. 

Управління з питань осіб, зниклих безвісти, у квітні 2024 року почало моніторити інтернет-сайти та телеграм-канали, інші інформресурси щодо з’ясування долі наших зниклих безвісти. На сьогодні відомство вже встановило 264 факти, які підтверджують перебування військовослужбовців та цивільних осіб у полоні або в заручниках країни-агресора.

За його словами, щодо 535 осіб, які мали статус зниклих безвісти, управління доповнило інформацію даними, які встановило з інтернету.

Під час моніторингу представники уповноваженого також встановлюють факти порушення норм міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, що в Україні після повномасштабного вторгнення росіян кількість безвісти зниклих збільшилася вчетверо. Якщо за всі роки української незалежності такими вважалися понад 12 тисяч людей, то станом на 25 березня 2024 року не розшуканими залишаються понад 50 тисяч. Також не вдалось ідентифікувати 10 462 тіла. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter