У Кабміні погодили форми надмогильних плит на Національному військовому кладовищі

Дата: 14 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Кабінеті Міністрів України схвалили постанову про форму надмогильних споруд на Національному військовому меморіальному кладовищі (НВМК). Вони будуть двох форм – у вигляді козацького хреста або прямокутної таблиці.

Про це повідомили очільник Українського інституту національної памʼяті Антон ДробовичМінветеранів та Національне військове меморіальне кладовище.

Затвердили надмогильні споруди у вигляді хреста та плити із заокругленням у верхній частині, які матимуть однакову висоту та повторюватимуть обриси одне одного. Форму обиратимуть військові або їхні родини.

“Завдяки цьому рішенню НВМК продовжить багатовікову традицію (від стародавніх козацьких кладовищ до найбільш знакових українських військових поховань у діаспорі) вшановувати загиблих воїнів у характерний для нашого культурного контексту спосіб”, – зазначив Антон Дробович

Водночас люди, які не асоціюють себе з християнством чи просто не хочуть мати хрест на могилі, можуть обрати прямокутну плиту.

Окрім того, це рішення, за словами очільника УІНП, означатиме реальну інклюзивність, адже в одному просторі буде дотримано інтереси більшості, яка обиратиме хрест, і меншості, яка надасть перевагу прямокутній плиті. 

Усі надмогильні споруди будуть уніфікованими незалежно від військового звання, частини чи роду військ.

У Мінветеранів зауважили, що незабаром проведуть круглий стіл із залученням фахового середовища щодо матеріалу надмогильних споруд, які встановлюватимуть на території кладовища.

Нагадаємо, перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже на початку або в середині осені 2024 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter