В “Охматдиті” відновлюють надання критично важливих медичних послуг

Дата: 11 Липня 2024
A+ A- Підписатися

8 липня російські війська обстріляли дитячу спеціалізовану лікарню “Охматдит”, що в Києві. Наступного дня там почалися відновлювальні роботи, щоб якомога швидше відновити надання критично важливих медичних послуг на базі приміщень, що функціонують.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя України.

Фото: Міністерство охорони здоровʼя України

“Тривають першочергові роботи: вже відновлено електро- та водопостачання, система медичного газопостачання, оцінюємо роботу інших інженерних мереж. Паралельно триває робота з комплексної оцінки завданих збитків. Вже сьогодні ми з командою медзакладу розуміємо доцільність будівництва нового корпусу замість зруйнованого та одного з пошкоджених, який би відповідав найсучаснішим стандартам”, – розповів міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Він зазначив, що новий та інші, частково пошкоджені корпуси лікарні вже під’єднано до електроживлення – там встановили тимчасові трансформатори. Також відновили систему медичного газопостачання – знову є кисень, запрацювала система стисненого повітря, а також з’явилася вода.

“Першочергове завдання наразі – якнайшвидше відновити надання критично важливих медичних послуг в Охматдиті, а саме: операційний блок, відділення інтенсивної терапії та відділення дитячої офтальмології, урології та нейрохірургії тощо. Для цього розроблений план переведення відділень зі знищеного токсикологічного корпусу та аварійного хірургічного корпусу у ті, що функціонують”, – додав міністр.

Наразі там також проводяться відновлювальні роботи всередині приміщень, триває підготовка до ремонту фасаду західної частини нового корпусу, які зазнали найбільших пошкоджень.

Уже на другий день після атаки уряд виділив перші 100 мільйонів гривень для проведення невідкладних робіт з відновлення. Крім того, через платформу UNITED24 вдалося зібрати понад 300 мільйонів гривень. Станом на вечір 10 липня на офіційному благодійному рахунку “Охматдиту” та рахунку фонду “Охматдит” уже було понад 411 мільйонів гривень.

Згідно з дорученням уряду, частину відділень “Охматдиту” тимчасово перемістять до київських обласних лікарень, допоки всі корпуси лікарні не відновлять. У нових місцях будуть забезпечені всі необхідні умови для перебування й лікування діток.

Нагадаємо, що зранку 8 липня російські військові запустили по Україні ракети та КАБи, а тривога лунала в багатьох регіонах. Частина боєприпасів полетіла на Київ, чим спричинила великі руйнування та смерті цивільних.

У момент, коли російська ракета влучила в дитячу лікарню “Охматдит”, там перебували 627 дітей. Наразі 94 дітей перевезли звідти до інших медичних закладів Києва. Водночас 68 дітей залишилися на лікування у вцілілих будівлях лікарні. Крім того, лікарі обстежили 465 дітей, які потребували планового лікування, і тимчасово виписали додому. З їхніми батьками підтримують зв’язок.

Слідчі кваліфікували обстріл російськими військовими 8 липня дитячої лікарні “Охматдит” у Києві як воєнний злочин за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним убивством. Для удару російські військові використали ракету Х-101 – це стратегічна крилата ракета класу “повітря – земля” з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності. Її розробило російське конструкторське бюро “Радуга”.

Незалежний міжнародний колектив дослідників, слідчих і громадянських журналістів Bellingcat підтвердив, що 8 липня 2024 року російські військові завдали удару по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві ракетою Х-101.

10 липня, у середу, у лікарні помер хлопчик, який перебував в “Охматдиті” під час російської атаки на Україну, що сталася за два дні до того.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter