27% екологічних злочинів окупантів в Україні припадає на Харківщину – міністр захисту довкілля та природних ресурсів

Дата: 11 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Майже третина екологічних злочинів, які вчиняють російські військові в Україні, припадає на Харківську область.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець після візиту на Харківщину.

Фото: Руслан Стрілець

Станом на 10 липня на Харківщині правоохоронці зареєстрували 1 436 випадків екоциду, тоді як загальна кількість по всій Україні – 5 298. Сума шкоди, якої росіяни завдали довкіллю області, становить 469 мільярдів гривень.

Сума збитків довкіллю лише від атаки “Епіцентру”, яка сталася 25 травня цього року, становить 860 мільйонів гривень. Горіння цього об’єкта протягом півтори доби значно погіршило ситуацію щодо довкілля. Цим вибухом росіяни випустили в повітря велику кількість небезпечних речовин, адже цей супермаркет реалізовував фарби, лаки, розчинники тощо.

Ще один масштабний випадок руйнування довкілля – атака “шахедами” нафтобази на Харківщині. Сума збитків унаслідок цього сягає 192 мільйонів гривень. Компоненти довкілля тісно взаємопов’язані. Під час ліквідації пожеж на таких об’єктах, як нафтобази та магазини будматеріалів, забруднювальні речовини разом з піною потрапляють у воду та ґрунти.

“Важливо сьогодні осучаснити методики обрахунку збитків компонентам довкілля на рахунок хімічного забруднення внаслідок ракетних обстрілів РФ та внести зміни у законодавство щодо перевірки об’єктів підвищеної небезпеки на предмет наявності планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій. Старі плани працювали у мирні часи, а не під час постійних “прильотів” ракет. Ця сфера потребує оновлення”, – наголосив Стрілець.

Раніше ZMINA писала, що онлайн-платформа Svidok.org розпочала всеукраїнський збір свідчень про воєнні злочини росіян проти довкілля в Україні. На платформі можна залишити, зокрема, розповіді про екоцид росіян, фотографії, відео. Згодом ці свідчення передаватимуть до Міжнародного кримінального суду, Офісу генпрокурора та розслідувачам.

Нагадаємо, Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду оновлює політику роботи зі злочинами, що були спрямовані на довкілля чи заподіяли йому суттєву шкоду. Передбачається, що представники МКС та незалежні міжнародні експерти спільно створять документ, який допоможе налагодити більш системний підхід до розслідування та судових розглядів екологічних порушень, які підпадають під юрисдикцію суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter