Євреї в Європі почали більше стикатися з виявами антисемітизму – опитування

Дата: 11 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Єврейська громада в Європі дедалі частіше стикається з виявами антисемітизму. Однією з основних причин цього є бойові дії армії Ізраїлю проти ХАМАС у секторі Газа.

Такими є результати опитування Агентства ЄС із фундаментальних прав (FRA).

Фото: REUTERS / Gonzalo Fuentes

Ідентичне дослідження проводили й до нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. З жовтня 2023 року і дотепер у Європі кількість інцидентів на ґрунті антисемітизму збільшилася на 40%.

За даними опитування, 80% опитаних євреїв зазначили, що в країні, де вони живуть, за останні пʼять років зросло вороже ставлення до них. 37% респондентів заявили, що протягом року, який передував опитуванню, вони зазнавали утисків саме через їхню єврейську ідентичність. Більшість також підкреслила, що такі випадки були неодноразовими.

Крім того, 76% опитаних зізналися, що принаймні іноді приховують свою єврейську ідентичність, а 34% респондентів повідомили, що намагаються уникати єврейських заходів через побоювання за свою безпеку.

“Європа є свідком хвилі антисемітизму, частково спричиненої конфліктом на Близькому Сході. Це серйозно обмежує можливості євреїв жити в безпеці та з гідністю. Ми маємо спиратися на наявні закони та стратегії, щоб захистити громади від усіх форм ненависті й нетерпимості як онлайн, так і офлайн”, – заявила очільниця FRA Сірпа Раутіо.

Дослідження проводили в Австрії, Бельгії, Чехії, Данії, Франції, Німеччині, Угорщині, Італії, Нідерландах, Польщі, Румунії, Іспанії та Швеції, де проживають 96% усіх євреїв у Європі.

В опитуванні взяли участь майже 8 тисяч євреїв віком від 16 років.

Нагадаємо, що в період із січня 2020 року до травня 2024-го Конгрес національних громад України зафіксував 41 злочин на ґрунті антисемітизму. Наразі простежується довгострокова тенденція зменшення кількості таких випадків.

Оскільки візуально відрізнити євреїв від інших українців практично неможливо (винятки – релігійна частина спільноти), то зазвичай випадки злочинів на ґрунті ненависті стосуються саме актів вандалізму. На території України є значна кількість обʼєктів культурної спадщини єврейської громади, а також є розгалужена мережа різних релігійних установ та громадських центрів, які найчастіше зазнають актів вандалізму.

Крім того, страждають від нападів і меморіали памʼяті жертв Голокосту та цвинтарі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter