Понад половина жінок стикалися з неналежним ставленням на роботі – дослідження Gradus Research

Дата: 08 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Компанія Gradus Research провела соціологічне дослідження, яке показало, що 60% жінок в Україні стикалися з неналежним ставленням на роботі за останній рік. Основними формами такого ставлення були знецінення їхньої думки та внеску, а також приписування їхніх ідей та роботи іншим. Лише 25% жінок повідомляли про такі випадки керівництву.

Результати дослідження опубліковані на сайті компанії.

Фото: Vecteezy

Так, основними причинами замовчування таких інцидентів були невпевненість у серйозному ставленні до скарги (37%), відчуття, що ситуація не варта скарги (31%), побоювання погіршення поведінки (23%) та страх негативних наслідків для кар’єри (19%).

Дослідження також показало, що українські жінки приділяють більше уваги своєму здоров’ю та балансують між роботою й особистим життям. 45% опитаних зазначили, що більше турбуються про своє здоров’я, хоча і відчувають високий рівень стресу. 18% жінок приділяють більше часу собі, попри збільшення навантаження в догляді за родиною та на основній роботі.

Жінки також відчувають покращення у балансі між роботою та особистим життям, 51% респонденток зазначили, що можуть “відключитися від роботи” після робочого часу, а 50% задоволені балансом, який встановили між роботою та особистим життям.

Основними перешкодами для професійної реалізації українських жінок є війна (53%) та економічна нестабільність (38%). Іншими чинниками є нестача впевненості в собі (29%), сміливості (28%), знань (18%) та мережі контактів (15%). Лише 4% жінок вважають, що гендерні упередження заважають їхній кар’єрі.

Опитування також показало, що 46% українських жінок прагнуть кар’єрного зростання та лідерських ролей. Головною перешкодою на шляху до цього є війна (42%).

82% респонденток впевнені, що жінки в Збройних силах України роблять значущий внесок для всіх жінок, 70% вважають, що жінки в ЗСУ демонструють, що місце жінки там, де вона сама хоче бути, а 41% вважають службу жінок в армії видимим і значущим внеском у перемогу.

29% жінок готові підтримувати права людей з інвалідністю, 24% підтримують розширення прав ветеранів, 22% готові підтримувати права людей старше 55 років. 31% респонденток вважають, що держава має активно захищати права всіх вразливих груп населення, і 22% готові особисто підтримувати цей захист.

Дослідження було проведено методом самостійного заповнення анкети в мобільному додатку Gradus. Вибірка включала жінок віком від 18 років, які проживають на території України (окрім тимчасово окупованих територій та зон бойових дій). Дослідження проводилося у два етапи: перша хвиля з 6-го по 8 квітня 2023 року з участю 1029 респонденток, друга хвиля з 17-го по 23 травня 2024 року з участю 1168 респонденток.

Нагадаємо, що за даними Єдиного державного реєстру у 2024 році в Україні більш ніж половину від загальної кількості нових фізичних осіб-підприємців (ФОП) році створили жінки.

Зазначається, що найчастіше жінки відкривають бізнес у сфері роздрібної торгівлі (68% жінок та 32% чоловіків), надання інших індивідуальних послуг (89% жінок та 11% чоловіків) та інформаційних послуг (63% жінок та 37% чоловіків).

Читайте також: (Не) жіноча робота: як жінки переходять у традиційно “чоловічий” професійний сектор через війну в країні

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter