У Криму окупанти за рік заарештували 26 місцевих жителів за українську символіку

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Упродовж останніх 12 місяців окупанти застосували адміністративний арешт до 26 кримчан за демонстрацію української символіки.

Про це йдеться в дослідженні про переслідування жителів із проукраїнською позицією на півострові від ГО “Кримський процес”.

Джерело: Кримськотатарський ресурсний центр

Усього з червня 2023 до червня 2024 року експерти організації верифікували 59 випадків судових переслідувань кримчан за нормами “антиекстремістського законодавства” РФ за демонстрацію проукраїнських переконань.

У 45% з них окупанти додатково притягнули обвинувачуваних до відповідальності за “дискредитацію” російської армії, хуліганство, порушення міграційного законодавства, а також застосовували принизливі процедури “відеовибачень”.

Експерти “Кримського процесу” наголосили, що окупаційні суди в Криму переважно не використовують нормативної бази про нацистську символіку, введеної до російського законодавства на початку 2024 року, а спираються у своїх рішеннях на “антиекстремістське” законодавство. Воно відрізняється відсутністю чітких критеріїв та практично повною відсутністю описів екстремістської символіки, пов’язаної з темою України.

Найпоширенішою практикою під час розгляду справ, де йдеться про підтримку України, є встановлення факту публікації української символіки, яку прив’язують до певної організації, що була визнана екстремістською рішенням російської влади. Висновків, на підставі яких ухвалили таке рішення, не публікують, як і не називають імені експерта, що їх зробив.  

Іноді “суд” на власний розсуд визначає належність певної атрибутики до тієї чи іншої організації, навіть не спираючись у своїх висновках на думку фахівців.

Іноді як експерти виступають оперативні співробітники Центру протидії екстремізму або взагалі сторонні люди, у яких суд бере потрібні пояснення.

Так, у справі проти Дінара Абдураімова оперативник самостійно виписав довідку про те, що виявлена атрибутика використовувалась українськими націоналістами, які співпрацювали з нацистами. Ця довідка стала ключовим доказом доведення провини чоловіка. Водночас, навіть згідно з позицією російського конституційного суду, матеріали оперативно-розшукових заходів не можна використовувати як докази.  

“Крім цього, досить часто суди плутають заборонені (визнані екстремістськими) організації зі співзвучними, щодо яких російська влада не вводила жодних заборон”, – наголосили правозахисники.

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російська влада запровадила статтю 20.3.3 КпАП – про “дискредитацію” російської армії. Йдеться про поширення інформації про російсько-українську війну та висловлювання будь-якої думки, що суперечить позиції Кремля. Окупанти поширюють своє законодавство також на територію Криму.

За інформацією представниці президента України в АРК Таміли Ташевої, 2023 року кожне шосте покарання за “дискредитацію” армії в Росії та на окупованих територіях зафіксували саме в Криму.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що майже половина переслідуваних окупантами за солідарність з Україною кримчан – жінки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter