COVID-19 та війна призвели до значного зменшення кількості зафіксованих випадків антисемітизму – Ліхачов

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У період з січня 2020 року по травень 2024-го, Конгрес національних громад України зафіксував 41 злочин на ґрунті антисемітизму. Наразі простежується довгострокова тенденція зменшення кількості таких випадків.

Про це розповів експерт Конгресу і дослідник правоекстремістської діяльності В’ячеслав Ліхачов під час конференції “Моніторинг інцидентів на ґрунті ненависті в Україні”.

Фото: Pixabay

“Що стосується випадків насильства на ґрунті антисемітизму, то максимальні показники були десь 15 років тому – у 2006-му, 2007-му, 2008 році. Найбільшу кількість вандалізму на ґрунті антисемітизму ми фіксували після Революції гідності – у 2014-му, 2015-му, 2016 році. А у 2020–2024 роках ми зафіксували 41 злочин”, – зазначив він.

Оскільки візуально відрізнити євреїв від інших українців практично неможливо (виключення – релігійна частина спільноти), то зазвичай випадки злочинів на ґрунті ненависті стосуються саме актів вандалізму. На території України є значна кількість обʼєктів культурної спадщини єврейської громади, а також є розгалужена мережа різних релігійних установ та громадських центрів, які найчастіше зазнають актів вандалізму.

Крім того, страждають від нападів і меморіали памʼяті жертв Голокосту та цвинтарі.

“Щодо випадків насильства, то найбільша кількість – усі сім випадків, що припали на 2020–2021 роки – були обумовлені виключно дуже специфічною ситуацією навколо паломництва ортодоксальних євреїв з різних країн світу до Умані. Тоді на це вплинув COVID-19, бо була певна неадекватна істерія з приводу того, що “приїдуть іноземці, будуть нас заражати”, – пояснив експерт.

Ліхачов також підкреслив, що в усіх випадках насильства на ґрунті антисемітизму винні були встановлені, за виключенням одного – коли мотив ненависті не врахували при офіційній кваліфікації.

“Це відображає загальну тенденцію: впродовж останніх років ми бачимо зростання якості розслідувань, зростання кількості тих, кого притягнули до відповідальності, але рівень врахування мотиву ненависті при офіційній кваліфікації залишається низьким – десь у третині випадків, якщо йдеться про вандалізм”, – підсумував представник конгресу. 

Нагадаємо, що наприкінці травня у Кривому Розі засудили жінку, яка в соцмережах поширювала антисемітські дописи, а також активно писала коментарі, у яких ображала інші нації та релігії. За це вона сплатить штраф.

А у квітні Суворовський районний суд міста Одеси засудив місцевого жителя до трьох років і одного місяця позбавлення волі за антиукраїнські та антисемітські дописи в інтернеті. У телефонних розмовах зі знайомим він сказав: “Я вважаю, що коли наші прийдуть, ми всіх ж*дів звідси депортуємо. Я навіть в НКВС піду спеціально, щоб їх виловлювати та депортувати. Укрів та ж*дів треба вішати. Різати просто, тупо”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter