У політв’язня Вадима Бектемірова в російській колонії забрали релігійну літературу та щоденники: скарги не допомогли

Дата: 14 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У кримського політв’язня, фігуранта “справи кримських мусульман” Вадима Бектемірова, якого тримають у виправній колонії №6 Санкт-Петербурга (РФ), наглядачі забрали релігійну літературу та щоденники: скарги до адміністрації ВК то прокуратури не допомогли їх повернути.

Про це розповів адвокат бранця Кремля Еміль Курбедінов, пише ZMINA.

Вадим Бектеміров. Джерело: “Кримська солідарність”

На жодну зі своїх скарг з цього приводу кримський татарин, магістр ісламських наук і арабської філології, відповіді не отримав, уточнив його захисник.

Курбедінов також розповів, що Верховний суд РФ на засіданні 13 червня 2024 року не задовольнив касаційну скаргу Бектемірова та залишив вирок йому в силі: 11 років колонії суворого режиму, з них перші три роки він мав провести у в’язниці. Раніше, у квітні 2023 року, російський апеляційний військовий суд міста Власиха теж залишив вирок без змін.

Захисник політв’язня зазначив, що в касації по справі Бектемирова суд не прийняв доводи сторони захисту про те, що згідно з чинним законодавством РФ з 2006 року донині “Хізб ут-Тахрір” не визнавалася терористичною та не є такою. На переконання адвоката, ФСБ під приводом “боротьби із тероризмом” проводить політичні репресії, заарештовуючи та саджаючи на довгі строки релігійних діячів та активістів, незгодних із політикою, яку Росія проводить в окупованому Криму.

Водночас адвокат розповів, що його підзахисний зараз відбуває термін у виправній колонії №6 Санкт-Петербурга. За його словами, почувається задовільно, “наскільки можливо в умовах ув’язнення”. Понад пів року чоловіка тримають у приміщенні камерного типу. 

Нагадаємо, що релігійного діяча, кримського татарина Вадима Бектемирова заарештували 7 липня 2020 після чергових масових обшуків у Криму. Йому інкримінували участь у діяльності “Хізб ут-Тахрір”. На території України та більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

11 лютого 2022 року Південний окружний військовий суд засудив чоловіка до 11 років колонії суворого режиму.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що політв’язня Вадима Бектемірова побили співробітники Федеральної служби виконання покарань в колонії №6 Санкт-Петербурга, відібравши у нього ліки та Коран.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter