Росіяни побили в колонії кримчанина Вадима Бектемірова, відібравши Коран та ліки – дружина

Дата: 07 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Засудженого на одинадцять років позбавлення волі у справі кримських мусульман, магістра ісламських наук і філології арабської мови Вадима Бектемірова побили співробітники Федеральної служби виконання покарань в колонії №6 Санкт-Петербурга, відібравши у нього ліки та Коран.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на його дружину Лемару Бектемірову.

Вадим Бектеміров

Про те, що його побили, Лемара Бектемірова дізналася не одразу. Чоловік зміг зателефонувати тільки після того, як його вивели з карантину. За її словами, наразі “його самопочуття задовільне і йому дають читати намаз”. Про те, хто саме стоїть за побиттям, Лемара Бектемірова не знає.

Вадима Бектемірова етапували до колонії №6 Санкт-Петербурга 16 листопада 2023 року – відповідне повідомлення його дружина отримала від начальника колонії Костянтина Бубнова. 

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова. 
 
На думку правозахисників, членів “Хізб ут-Тахрір” переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції прихильників партії проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.

7 липня 2020 року російські силовики обшукали будинки сімох кримських татар: Еміля Зіядінова в тимчасово окупованому селищі Октябрське Красногвардійського району, Ісмета Ібрагімова у селищі Курці Сімферопольського району, Аліма Суф’янова у селі Залізничне Бахчисарайського району,  Сейрана Хайретдінова в селі Білокам’янка Бахчисарайського району, Олександра Сизикова у селі Севастьянівка Бахчисарайського району, у Вадима Бектемірова в селі Кам’янка Сімферопольського району та у Ділявера Меметова в Алушті.

У ФСБ Росії стверджували, що затримали підозрюваних в організації та участі в осередку “Хізб ут-Тахрір”, які “поширювали серед жителів Криму терористичну ідеологію, вербували у свої лави кримських мусульман”

Дії російських силовиків засудили у Представництві Президента України в АРК, а Головне управління Національної поліції в АРК та Севастополі розпочало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла) та за ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter