Більшість українців переконана, що Росія планує знищити українську націю або навіть вчинити геноцид

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Більшість українців (60%) вважають, що Росія прагне знищити українську націю (34%) або навіть здійснити фізичний геноцид більшості населення (26%). 

Такі дані дослідження Київського міжнародного інституту соціології. 

Ілюстраційне зображення поховання українського військового. Фото: AP

Дослідники опитали упродовж 16–22 травня поточного року понад тисячу повнолітніх респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, підконтрольних уряду. 

Окрім знищення української нації та вчинення геноциду, на думку опитаних, РФ може мати й інші цілі: 

  • 6% вважають, що Росія хоче підкорити всі території, хоча і лишити їм певну культурну автономію в складі Росії;
  • 12% українців думають, що Росія прагне змінити владу та створити маріонеткову державу, яка буде слухатися у всьому РФ;
  • 7% українців вважають, що агресор прагне зберегти за собою вже окуповані території та насправді не претендує на всю або більшість територій України; 
  • 5%, відповідаючи на питання, обрали варіант з російськими пропагандистськими тезами про “денацифікацію”. 

Щодо регіонального виміру, то у всіх регіонах найбільше респондентів (62% на Заході і в Центрі, 56% на Півдні і 49% на Сході) поділяють думку, що Росія прагне знищити українську націю або навіть здійснити фізичний геноцид. Третина людей у всіх регіонах відчуває, що Росія хоче фізично знищити більшість населення в Україні. 

“Відповіді від геноциду до створення слухняної маріонеткової держави фактично означають, що за відчуттями респондентів Росія не досягнула мети, тобто продовжуватиме свої агресивні дії. Залежно від регіону частка респондентів, які так вважають, коливається від 85% на Заході до 61% на Сході. Тобто більшість населення у всіх регіонах розуміють, що Росія не прагне зупинятися у своїх діях”, – пояснюють дослідники. 

Із Заходу на Схід з 3% до 13% зростає частка тих, хто вважає, що Росія не претендує вже на більшість територій України й прагне лише зберегти за собою вже окуповані території. Також дослідники звернули увагу, що на Сході відносно найбільше тих, хто транслює пропагандистські російські наративи про “денацифікацію” без посягань на незалежність – 11% проти 3–6% в інших регіонах.

Разом з цим на Півдні та Сході відповідно 16% і 15% респондентів не змогли відповісти на запитання. Дослідники припускають, що частина з них ухилилися від відповіді навмисно, щоб не висловлювати проросійську позицію. 

Звернули увагу соціологи й на кореляцію між тим, якою мовою спілкуються респонденти та їхніми поглядами. Виявилось, що українці, які спілкуються російською, дещо рідше говорили про наміри Росії знищити українську націю, але і серед них 62% вважають, що РФ має нереалізовані наміри, які буде продовжувати. Так, 37% вважають, що Росія прагне знищити українську націю або вбити більшість українців.

Лише 7% українців, які послуговуються російською у житті, поділяють російський наратив, що Росія хоче “денацифікувати та демілітаризувати” Україну без посягання на її незалежність.

Нагадаємо, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 45% опитаних українців мають дуже негативне ставлення до громадян Росії загалом, а скоріше негативне – ще 27%. Більшість поділяють думку, що винним у розв’язуванні війни є усе населення Росії однаковою мірою.

Також більш ніж половина одеситів вважає винними у війні не Путіна, а всіх громадян Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter