Нацспілка письменників України опублікувала гомофобний допис через підтримку українськими музеями прайд-місяця

Дата: 12 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Національна спілка письменників України розкритикувала Національний музей мистецтв Ханенків і Одеський національний художній музей за те, що ті змінили свої логотипи в соціальних мережах на підтримку прайд-місяця. 

Відповідну заяву Нацспілка опублікувала на своїй фейсбук-сторінці.

Логотипи Національного музею мистецтв Ханенків і Одеського національного художнього музею, прикрашені з нагоди прайд-місяця кольорами веселкового прапора

Так, у спілці вважають, що в такий спосіб музеї фактично виражають солідарність з ідеями ЛГБТ-спільноти, які вони вважають “антисімейними” та “антинаціоналістичними”.

У дописі також міститься посилання на матеріал під назвою “Як Музей Ханенків і Одеський музей перетворюються на закритий пропагандистський кластер”, опублікований в “Українській літературній газеті” з посиланням на портал руху “Всі разом!”, вже відомий своїми квірофобними заявами.

У публікації зазначається, що українські культурологи, митці й художники вже висловлюються з цього приводу. Загальна їхня позиція нібито полягає в тому, що “зазначені два музеї у вибраний ними спосіб втрачають статус мистецьких закладів, які є безпечним середовищем для всіх поколінь, і перетворюються на майданчики для лівої політичної пропаганди”.

Як приклад таких заяв у статті наводять цитати Української спілки іконописців (УСІ), диригента Одеського Національного театру опери та балету Володимира Врубльовського, а також кандидата мистецтвознавства Андрія Комарницького. Вони вважають, що підтримка прайд-місяця повʼязана не з просуванням важливості прав людини, а з матеріальною вигодою. 

Зокрема, УСІ пише: “За корупційний гріш вони ладні не тільки ЛГБТ-шестиколор вчепити, але й російський триколор. Що, в принципі, одне й те ж саме”.

Нагадаємо, що 13 грудня 2022 року Верховна Рада України 299 голосами за ухвалила Закон “Про медіа” №2693-д, у якому, зокрема, забороняється публічно поширювати висловлювання, які підбурюють до дискримінації чи утисків щодо окремих осіб та їхніх груп на основі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Такі дії зараховано до значних порушень.

У березні 2024 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вже винесла припис онлайн-медіа громадської організації “Громадянський рух “Всі разом!”. Моніторинг Нацради у відповідь на отриману скаргу зафіксував ознаки розпалювання ворожнечі за ознаками сексуальної орієнтації в матеріалі “ЛГБТ-рух та педофілія. Історичний зв’язок”.

Адвокат сайту Олександр Храпач сказав, що не виступає проти гомосексуальних людей, однак вважає це “приватною справою, яка не має популяризуватися”. На його думку, це загроза для національної безпеки, оскільки міжнародними актами гарантується збереження національної ідентичності та духовних цінностей.

Також він посилався на Закон “Про медіа” і зазначив, що норма, на яку посилається Нацрада щодо розпалювання ворожнечі за ознаками сексуальної орієнтації, набуває чинності лише 1 червня 2024 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter