США ввели візові обмеження для представників правлячої партії Грузії за підрив демократії в країні

Дата: 08 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Сполучені Штати запровадили санкції проти представників “Грузинської мрії” – керівної партії в Грузії, які підривають демократію в країні та причетні до силових розгонів мітингів проти ухвалення закону про “іноагентів”.

Про це під час брифінгу для преси заявив речник Держдепартаменту Метью Міллер.

Акція протесту в Тбілісі проти закону про “іноагентів”

“Ми вживаємо заходів для введення візових обмежень для партії “Грузинська мрія” та інших, хто підриває демократію в Грузії. Лідерам Грузії слід переглянути свої дії та працювати над просуванням вперед у реалізації давніх демократичних і євроатлантичних прагнень своєї країни”, – йдеться у повідомленні.

Десятки громадян Грузії, здебільшого парламентарі та члени їхніх родин, на думку США, “підривали демократію та свідомо поширювали дезінформацію за вказівкою влади”. У відповідь на це Вашингтон застосував щодо них візові обмеження. 

У Держдепартаменті сподіваються, що “керівництво Грузії переосмислить свої дії”. У випадку продовження антизахідної риторики США “готові вжити додаткових заходів”.

Нагадаємо, наприкінці травня парламент Грузії остаточно затвердив закон “Про прозорість іноземного впливу”, подолавши вето Саломе Зурабішвілі. За подолання вето президентки проголосували 84 депутати, проти – лише четверо. 

Раніше ZMINA повідомляла, що 27 травня в столиці Грузії Тбілісі відбувся масштабний Марш свободи до Дня незалежності країни, під час якого протестували проти ухвалення закону про “іноагентів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter