Застосунок з вивчення мов Duolingo на вимогу російської влади видалив увесь контент, повʼязаний з ЛГБТ

Дата: 04 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Сервіс для вивчення мов Duolingo видалив з російськомовної версії платформи весь контент, повʼязаний з ЛГБТ-тематикою.

Про це пише проросійське видання “Медуза” з посиланням на Роскомнагляд.

Фото: Vector

“Компанія Duolingo надіслала в Роскомнагляд лист-відповідь, у якому підтвердила, що видалила з навчального застосунку матеріали, які пропагують нетрадиційні сексуальні стосунки”, – заявили у відомстві.

У лютому 2024 року Роскомнагляд почав перевірку Duolingo, після того як на сервіс поскаржились активісти Сибірської правозахисної групи “Радетель”.

Як приклад так званої “ЛГБТ-пропаганди” на платформі вони навели такі речення із завдань для перекладу: “Ben and Peter love each other. They are gay” (“Бен і Пітер кохають один одного. Вони геї”) та “Clara met her wife Maria at lesbian bar” (“Клара познайомилася зі своєю дружиною Марією в лесбійському барі”).

Відомство надіслало листа Duolingo, попередивши компанію про “заборону публікації матеріалів, що пропагують нетрадиційні сексуальні стосунки”, і про штрафи, які загрожують за це в Росії. Крім того, Роскомнагляд пригрозив обмежити доступ до застосунку в країні.

Після цього платформа видалила ці матеріали.

Duolingo – один з найпопулярніших застосунків для вивчення іноземних мов. Він був створений у США 2011 року.

Нагадаємо, що російський інтернет-магазин “Мегамаркет” вилучив з продажу понад 250 книжок, які підпадають під закон про заборону “пропаганди ЛГБТ”.

До переліку “заборонених” книжок увійшли твори авторів світових бестселерів Стівена Кінга, Харукі Муракамі, Марселя Пруста, Оскара Вайльда, Стефана Цвейга та інших письменників. Крім того, у списку заборонених опинився роман “Неточка Незванова” російського письменника Федора Достоєвського.

Знайти повний список у вільних джерелах не вдалося.

Також російський онлайн-кінотеатр “КинопоискHD” поставив маркування 18+ на мультфільм “My little pony”. Причиною цього є поні, на імʼя Rainbow Dash, яка має різнобарвні хвіст та гриву.

У листопаді минулого року в Росії збільшилася кількість випадків, коли росіяни скаржаться до правоохоронних органів на так звану “пропаганду ЛГБТ” через зображення веселки, тому держдума РФ попросила Роскомнагляд офіційно визнати, що веселка не повʼязана з ЛГБТ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter