З червня переселенці почнуть отримувати новий вид допомоги – субсидію на оренду житла

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

З 1 червня 2024 року в Україні набувають чинності нові зміни в соціальних виплатах для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Ці зміни стосуються, зокрема, продовження виплат, запровадження нової субсидії на оренду житла.

Про це пише NV.

Фото: УНІАН

Так, у червні продовжать виплати для внутрішньо переміщених осіб, які були призначені автоматично або за заявами на продовження. Виплати, що були перепризначені з 1 березня 2024 року, нараховуватимуться ще шість місяців тим, хто не може працювати, доглядає дітей, а також особам з інвалідністю та тим, хто має низькі доходи.

Виплати становлять 3 тисячі гривень для осіб з інвалідністю та дітей і 2 тисячі гривень для інших осіб. Гроші нараховуватимуть 15-го та 28-го числа кожного місяця.

Крім того, переселенці отримуватимуть нову субсидію на оренду житла. Ця субсидія враховуватиме вартість оренди в різних регіонах країни та залежатиме від кількості осіб у складі домогосподарства і його доходів. Переселенці платитимуть за оренду не більш ніж 20–30% сімейного доходу, а решту фінансуватиме держава.

Особи, які евакуюються з небезпечних районів Харківської області, можуть поновити статус ВПО та оформити виплати. Для цього їм необхідно звернутися до місцевого Департаменту соціального захисту населення або ЦНАПу.

У червні в застосунку “Дія” також зʼявляться нові послуги для ВПО. Зокрема, там можна буде оформити довідку ВПО і грошову допомогу для всієї сім’ї в одній заяві. Це спрощує процес отримання допомоги для переселенців.

Раніше ZMINA писала, що в Запорізькій області майже 33 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб втратили право на виплати. Причиною цього є зміни в законодавстві, які набрали чинності з березня цього року.

Нагадаємо, що минулого місяця мільйон внутрішньо переміщених осіб отримав державну щомісячну допомогу на суму 2,6 мільярда гривень. Від початку 2024 року держава вже профінансувала виплати ВПО на загальну суму 16 мільярдів гривень.

За даними Мінреінтеграції, кількість ВПО, які отримають виплату, збільшиться, оскільки деякі заяви на продовження виплат перебувають в обробленні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter