Правозахисні організації засудили ромофобне висловлювання ексрадника міністра внутрішніх справ

Дата: 16 Травня 2024
A+ A- Підписатися

На початку травня ексрадник міністра МВС Віктор Андрусів в інтерв’ю Ростиславу Смірнову висловив свою думку щодо мобілізації в Україні та ухилянтів. Він заявив, що люди, які ухиляються від мобілізації – “вже не українці, а цигани”. Українські та європейські громадські організації відреагували на це, закликавши владу вжити необхідних заходів. 

Відповідна заява міститься на сайті Центру прав людини ZMINA.

Віктор Андрусів. Скриншот з інтервʼю

Так, під час інтервʼю Андрусів заявив: “Якщо ти ухилянт, свідомо втік, то ти не маєш права говорити, що ти українець. Ти циган. Ти обрав циганське життя. Коли хтось починає думати, що ухилянти, які втекли за кордон, такі щасливі. Щасливі в чому? У тому, що вони житимуть у якихось контейнерах все життя? Працюватимуть усе життя тільки на “чорних” роботах, бо мови вони не знають, кваліфікацію їх не визнають. Це люди, які, рятуючи своє життя, прирікають себе на безчестя”.

Правозахисники тим часом наголошують, що таке порівняння ромів з ухилянтами – не тільки некоректне, але й надзвичайно образливе, особливо зважаючи на те, що значна кількість українських ромів активно бере участь у захисті країни від початку війни.

“Важливо визнати, що члени ромської громади є невіддільною частиною українського суспільства, включаючи Сили оборони, і багато членів ромської спільноти воюють на передовій як добровольці. Роми захищали країну під час конфліктів, демонструючи свою відданість Україні та бажання сприяти її безпеці та стабільності”, – йдеться у спільній заяві. 

Будь-які спроби маргіналізувати або дискримінувати ромську спільноту не тільки порушують права людини, але й ігнорують цінні внески ромів у розвиток сучасної української нації.

На відео видно, що Смірнов не перервав свого співрозмовника і не застеріг від використання мови ненависті щодо ромів під час подкасту. 

“Використання слова “циган” у негативному контексті не тільки сприяє поширенню мови ненависті, але й поглиблює дискримінацію проти ромів, яка вже існує у багатьох сферах життя. Ці заяви порушують права ромської громади на рівне ставлення та захист від дискримінації та мови ненависті, що гарантуються Конституцією України та міжнародними зобов’язаннями України”, – додали заявники.

Крім закликів до влади вжити заходів щодо Віктора Андрусіва та Ростислава Смірнова, правозахисники рекомендували учасникам інтервʼю публічно перепросити. 

Показово, що правозахисні організації оприлюднили заяву 16 травня, у Міжнародний день ромського спротиву. 

“Заява, опублікована у цей день, підкреслює продовження боротьби ромів за свої права та гідність у сучасному світі. Паралель між історичним спротивом ромів у 1944 році та сучасною боротьбою за рівність і повагу показує, що проблема дискримінації ромів залишається актуальною. Визнання та засудження мови ненависті є важливим кроком до побудови суспільства, де кожен може жити без страху перед упередженнями та насильством”, – резюмував проєктний менеджер Ромського жіночого фонду “Чіріклі” Юліан Кондур

Нагадаємо, що в Ужгороді презентували онлайн-музей “Пораймос на Закарпатті”, у якому представлені експозиції однієї з найтрагічніших сторінок історії ромів – геноциду під час Другої світової війни. Творці музею переконані, майбутнім поколінням слід пам’ятати про трагічні сторінки історії, щоб такі вияви нелюдського поводження ніколи не повторилися.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter