На території окупованої Запорізької АЕС вибухнув безпілотник

Дата: 07 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

7 квітня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило про вибух безпілотника на території окупованої Запорізької АЕС.

Про це повідомляють пресслужба агенції та пропагандистське видання “РИА Новости”.

Фото з відкритих джерел

Експерти МАГАТЕ були поінформовані ЗАЕС про те, що сьогодні на території станції здетонував безпілотник. Така детонація відповідає спостереженням МАГАТЕ“, – зазначили  в агенстві.

У МАГАТЕ не уточнили, чий дрон вибухнув на території ЗАЕС.

“Я закликаю утриматися від дій, які суперечать п’яти принципам МАГАТЕ та ставлять під загрозу ядерну безпеку“, – наголосив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Російські пропагандисти з посиланням на окупаційну “пресслужбу” станції заявили, що ЗСУ нібито атакували купол 6-го енергоблоку ЗАЕС. За їхніми даними, критичних ушкоджень і постраждалих немає, радіаційний фон у нормі.

Зі свого боку в “Росатомі” заявили, що ЗАЕС начебто атакували дрони, внаслідок чого було поранено трьох співробітників.

Українська сторона поки не коментувала події на ЗАЕС.

Нагадаємо, внаслідок обстрілу російських військових вранці 4 квітня окупована РФ Запорізька АЕС лишилась без однієї із зовнішніх повітряних ліній, через яку живилась від української енергосистеми.

Раніше ZMINA повідомляла, що російські військові окупували найбільшу в Європі та третю у світі атомну електростанцію понад два роки тому. За цей час вони перетворили ЗАЕС та місто Енергодар на катівню, кажуть дослідники. 

Попри це, світ не вводить масштабних санкцій щодо “Росатому” – холдингу, що офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями у РФ, але по факту допомагає окупувати ЗАЕС. ZMINA детально пояснювала, чому російський ядерний шантаж лишається без відповіді світу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter