Ізраїль заявив про завершення наземної операції в Секторі Гази

Дата: 07 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Армія оборони Ізраїлю ЦАХАЛ оголосила про завершення наземної операції в Секторі Гази та виведення військ з півдня регіону.

Про це 7 квітня 2024 року повідомило видання The Jerusalem Post.

Армія оборони Ізраїлю ЦАХАЛ. Джерело: GettyImages

Згідно із повідомленням, ЦАХАЛ вивів 98 дивізію з Хан-Юніса на півдні Гази, залишивши бригаду “Нахаль” та частини 401 бригади у північній і центральній частині регіону.

Як наголосив високопосадовець ЦАХАЛу, це рішення жодним чином не пов’язане з тиском США після загибелі семи працівників гуманітарної допомоги під час удару ізраїльських військових.

Рішення про завершення операції ухвалили менш ніж через два дні після того, як Ізраїль відкрив перетин Ерез і порт Ашдод для передавання гуманітарної допомоги.

Журналісти зазначили, що з одного боку, палестинці можуть вільно пересуватися південною Газою та Хан-Юнісом і що існує повний вакуум для запобігання поверненню правління ХАМАСу, однак ЦАХАЛ тримає північну та центральну Газу відрізаними від півдня.

Тобто палестинці не можуть рухатися вільно з півдня на північ, і понад два мільйони палестинців залишаються відокремленими від своїх громад.

Офіційний представник ЦАХАЛу заявив: якщо більше палестинців покинуть Рафах, евакуювати цивільних осіб, які залишилися, буде легше без необхідності вживати активних заходів для їх переміщення.

Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що операція з повторного захоплення госпіталю Шифа продемонструвала, що ізраїльські військові можуть швидко проникнути й знищити ХАМАС, якщо той спробує реформувати військові підрозділи.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Велика Британія візьме участь у створенні морського гуманітарного коридору для допомоги жителям Сектору Гази: для цього задіють корабель Королівського флоту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter