Кримчани можуть чинити опір російській окупації, зберігаючи власну ідентичність – журналістка

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У реаліях тимчасової окупації громадяни України мають зберігати свою ідентичність та дбати про свою безпеку.

Такою думкою під час дискусії “Десять років: Кримський спротив за завісою мовчання” в Києві поділилася головна редакторка Центру журналістських розслідувань Валентина Самар, передає видання ZMINA.

Валентина Самар

Вона назвала ситуацію, в якій зараз живуть люди в тимчасово окупованому Криму та на інших тимчасово окупованих територіях (ТОТ), страшною.

“Це реальність, у якій сусід доносить на сусіда просто за те, що, пройшовши вулицею, глянув не так, або просто людина не сподобалася якомусь із гауляйтерів. Тоді її закривають на місяці на підвал, де катують…” – сказала Валентина Самар.

На її переконання, у такій ситуації єдиний спосіб людям чинити опір – це пам’ятати хто вони є, зберігаючи свою українську чи кримськотатарську ідентичність.

“Ідентичність потрібна, щоб розуміти, хто ти є, хто твої діти, чого ти прагнеш у своєму житті. Це і буде опір цій страшній тотальній пропаганді та мілітаризації дітей, що розгортається починаючи з пологового будинку, де росіяни дітям статуси призначають”, – сказала Валентина Самар.

“Вкрай важлива ідентифікація, виховання своїх дітей рідною мовою, збереження сімейний, культурних, етнічних традицій. Важливо спілкуватися, мережуватися одне з одним, дбаючи про власну безпеку”, – додала вона.

Головна редакторка Центру журналістських розслідувань згадала слова керівниці “Просвіти” в Криму Алли Петрової, яка була впевнена, що українців у Криму стільки, скільки дітей в українських класах.

"Сьогодні можна сказати так само: скільки дітей вчиться дистанційно в українських школах, переїжджає вчитися до українських вищих навчальних закладів, скільки чоловіків із Криму воює в українській армії та донатять Збройним силам України. Це ті мітки, які дозволять ідентифікувати себе і зрозуміти, чого ми прагнемо і чого ми домагаємося", – переконана Валентина Самар.

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію.

Речник українського руху спротиву “Жовта стрічка” Ярослав Божко розповів, чому спротив російській окупації громадян став таким активним у Криму. 

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, станом на 11 березня зафіксовано 699 випадків надходження матеріалів до незаконних “судів”, складених за статтею 20.3.3 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації”).

Росія почала переслідувати кримчан за цією статтею з початку повномасштабного вторгнення. З цієї кількості в 612 випадах “судді” ухвалили постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднали до іншої справи за іншою статтею. В 11 випадках розгляд матеріалів наразі продовжується.

Напередодні Моніторингова місія ООН з прав людини у своєму огляді про права людини в Автономній Республіці Крим за останні 10 років заявила, що незгодні з російською окупаційною владою кримчани почасти стикалися з репресивними проявами, зокрема залякуванням, агресивним обшуком домівок, свавільними арештами та затриманнями, тортурами або жорстоким поводженням, насильницькими зникненнями та судовими переслідуваннями на півострові. Це все створює атмосферу загального страху та придушує будь-який вияв незгоди, наголошується в документі.
 
В ООН наголошують, що російська влада особливо переслідувала тих, кого вона вважала противниками окупації Криму. Насамперед це блогери, журналісти, активісти Меджлісу кримськотатарського народу, активісти Євромайдану, кримчани, які мають проукраїнські погляди, та всі, хто виступає за суворе дотримання заповідей ісламу.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter