Канада запровадила нові санкнції проти РФ до роковин вторгнення в Україну

Дата: 24 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Канади запровадив нові санкції проти РФ до роковин російського вторгнення в Україну. Під обмеження потрапив один із постачальників компонентів до російських ракет “Калібр” та ще 152 компанії.

Про це повідомила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.

Фото: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Сьогодні ми надсилаємо чіткий меседж російським посадовцям та очолюваним ними організаціям: ми підтримуємо народ України, який хоробро боронить свої права на тлі невиправданих та агресивних дій Путіна. Ми й надалі запроваджуватимемо обмежувальні заходи проти російського уряду, направлені проти його спроможності вести свою незаконну війну, поки суверенітет й територіальна цілісність України не буде сповна відновлена”, – сказала Жолі.

Під обмеження потрапили 10 людей та 153 компанії. Як зазначили в МЗС Канади, до переліку внесли радника президента Путіна, високопосадовців приватних і державних компаній, зареєстрованих у РФ та на Кіпрі. Це особи та компанії, очолювані ними, які “виконують роль вузлів у прямій й непрямій підтримці загарбницької війни російського уряду проти України”.

До санкційного списку внесли також підприємства, які постачають компоненти для ракет “Калібр” та безпілотників, а також компанії, що надають російському уряду послуги з транспортування нафти та логістики. 

Канадські санкції тепер можуть бути направлені на будь-кого поза межами Канади, хто не є громадянином Канади, і хто порушує суверенітет й територіальну цілісність України. Йдеться й про тих, хто допомагає Росії та її союзникам уникати чи обходити санкції”, – поінформували у МЗС.

Окрім того, Канада введе заборону на експорт до РФ товарів, які можуть використовувати для виробництва зброї та застосовувати на війні проти України. Сюди увійшли деякі вибухові речовини, зокрема детонатори, які використовують у гірничодобувній та будівельній галузях. Крім того, в заборону включили ще 20 видів товарів, які країна-агресор застосовує для виготовлення зброї.

Загалом із 2014 року Канада запровадила санкції проти понад 2900 людей і компаній у Росії, Білорусі, Україні та Молдові, які були причетні до порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

Нагадаємо, 23 лютого Рада Європейського Союзу офіційно затвердила 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій проти Росії. 

Обмежувальні заходи ввели ще щодо 106 фізичних та 88 юридичних осіб, відповідальних за підрив та загрозу територіальній цілісності та незалежності України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter