Аспіранти вбачають у законопроєкті про мобілізацію дискримінацію та порушення права на здобуття освіти

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

7 лютого Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації, який передбачає позбавлення права на відстрочення від призову на військову службу аспірантів, які навчаються на умовах контракту. Водночас аспіранти вважають таку норму  дискримінаційною і такою, що порушує право на здобуття освіти.

Про це йдеться в заяві спільноти аспірантів, які об’єдналися для захисту своїх прав, переданій виданню ZMINA.

Фото: Генштаб ЗСУ

Так, у разі ухвалення законопроєкту №10449, під час мобілізації не підлягатимуть призову на військову службу здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти й здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти в послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Як розповів ZMINA представник аспірантської спільноти Денис О, це положення викликало в аспірантській спільноті занепокоєння та велику кількість запитань щодо його доцільності та аргументованості, оскільки воно має дискримінаційний характер.

“Достеменно не зрозуміло, чим аспіранти, які навчаються коштом державного бюджету України, відрізняються від аспірантів, які сплачують за своє навчання самостійно”, – зазначив Денис.

Спільнота аспірантів вважає, що це положення не відповідає статтям 21 та 24 Конституції України, а також порушує статтю 14 Європейської конвенції з прав людини, у якій ідеться про заборону дискримінації.

Окрім цього, як ідеться в заяві, таку законодавчу ініціативу можуть негативно сприйняти європейські партнери, оскільки в разі ухвалення зазначеної редакції відповідні норми можуть визнати такими, що не відповідають статтям 2 та 10 Договору про Європейський Союз, а також статтям 14, 20 та 21 Хартії основних прав Європейського Союзу.

“Щорічно державне замовлення скорочується і не враховує реалій сьогодення, не кажучи вже про будь-яке перспективне прогнозування. За словами першої віцепрем’єр-міністерки Юлії Свириденко, держзамовлення у вищих навчальних закладах планується звести до мінімуму. Саме тому в умовах скорочення державного замовлення вступники вимушені продовжувати навчання в аспірантурі за власні гроші чи коштом своїх роботодавців. Науковці роблять вибір залишатися в Україні та здійснювати наукову діяльність в українських закладах вищої освіти України”, – зазначив Денис, розповідаючи про спільну позицію аспірантської спільноти. 

Отже, ухвалення законопроєкту без видалення зазначеного положення не дасть можливості забезпечити з боку держави рівних можливостей усім учасникам освітньо-наукового процесу.

Аспіранти розуміють, що, на думку авторів законопроєкту, вказана норма спрямована на тих осіб, які зловживають правом на відстрочення. Однак підхід, зазначений у законопроєкті, на думку молодих науковців, є дискримінаційним та неефективним. Вони переконані, що цю проблему можна розв’язати іншими шляхами – у держави вже є наявний інструментарій для оптимізації аспірантури.

“Прямо зараз аспіранти беруть участь у численних наукових дослідженнях, зокрема з тематик, які необхідні для посилення нашої держави в різних сферах, у тому числі  оборонного комплексу. Окрім цього, окремі науковці здійснюють підприємницьку діяльність і сплатою податків підтримують національну фінансову систему. Оплата за навчання – це також дієвий інструмент фінансування закладів вищої освіти й можливість для їхнього розвитку. Відтік аспірантів контрактної форми навчання може призвести до глобальної стагнації наукового середовища України“, – наголошують представники аспірантської спільноти в спільній заяві. 

З огляду на це науковці закликають встановити в законі норму про те, що не підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти й здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти в послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

“Саме така редакція забезпечить рівний підхід для всіх здобувачів вищої освіти та докторантів”, – підсумували вони.

Нагадаємо, що напередодні Омбудсман критикував такі норми законопроєкту мобілізацію під номером №10449:

  • питання порядку виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років; 
  • обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника; 
  • надавання права представникам ТЦК та СП здійснювати перевірку військово-облікових документів громадян; 
  • позбавлення права на звільнення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період аспірантів; 
  • призов на військову службу під час мобілізації незалежно від місця перебування на військовому обліку.

Лубінець, публікуючи зауваження, наголошував, що питання мобілізації потребують уточнення, але нові норми не мають суперечити Конституції та міжнародним угодам у галузі прав людини. 

Вже за чотири години Лубінець опублікував новий допис із закликом підтримати документ. Думку щодо нього він змінив на терміновій нараді з міністром оборони Рустемом Умєровим

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter