З Донеччини на “реабілітацію” до Росії окупанти вивезли 17 дітей з інвалідністю – Омбудсман

Дата: 22 Січня 2024
A+ A- Підписатися

З тимчасово окупованої Донеччини на так звану “реабілітацію” вивезли 17 дітей із захворюваннями нервової системи та опорно-рухового апарату. Їх літаком міноборони РФ відправили до підмосковного реабілітаційного центру “Огоньок”. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець

Фото з телеграму Марії Львової-Бєлової

Вивезенню українських дітей сприяла уповноважена президента РФ із прав дитини Марія Львова-Бєлова.

Лубінець зазначив, що впродовж 2023 року, за даними РФ, у такий спосіб вдалося “оздоровити й реабілітувати” 150 українських дітей. Вони наразі проживають на тимчасово окупованій території Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей, які в РФ називають “новими регіонами Росії”.

Обовʼязковою умовою для “лікування” є наявність російського паспорта, який за наказом президента РФ Володимира Путіна оформлюється за спрощеною процедурою. 

“Практика вивезення дітей України є не жестом доброї волі з метою допомогти, а стратегічно важливою програмою держави-агресора – коли під приводом надання медичної допомоги відбувається примусова паспортизація росіянами громадян України. Таким чином під примусом відбувається нав’язування російського громадянства, що суперечить нормам міжнародного права”, – наголосив Омбудсман.

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за підозрою в незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової, яка незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну.

Читайте також: Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter