У Японії жінки зможуть придбати в аптеках засоби екстреної контрацепції без рецепта

Дата: 28 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В аптеках Японії на пробній основі почали продавати засоби екстреної контрацепції без обов’язкового рецепта від лікаря. Загалом таких аптек на всю країну буде трохи менш ніж 150.

Про це пише BBC.

Ілюстративне фото. Джерело: Getty Images

Як інформує видання, раніше засоби контрацепції можна було придбати лише в клініках або аптеках за рецептом від лікаря. Наразі в межах пілотного проєкту пігулки будуть доступні в 145 аптеках.

Правозахисні групи розкритикували цю схему, заявивши, що вона занадто мала, й закликали зняти обмеження, оскільки початковий етап безрецептурного продажу в Японії охопить лише 0,2% із 60 тисяч аптек країни.

Згідно з чинними правилами, жінки, зокрема жертви сексуального насильства, повинні звернутися до поліклініки або лікарні по рецепт для отримання екстреної контрацепції.

Зазначається, що можливість продажу засобів екстреної контрацепції без рецепта вперше обговорювали ще 2017 року. Тоді посадовці не схвалили ідею, заявивши, що це заохочуватиме до безвідповідального вживання препарату.

Нагадаємо, у липні поточного року в Японії комісія міністерства охорони здоров’я на експериментальній основі дозволила продаж засобів екстреної контрацепції без рецепта. Дія дозволу триватиме до березня 2024 року. Залежно від результатів випробувань Японія може схвалити їхнє повне впровадження.

Раніше ZMINA повідомляла, що в уряді Франції вирішили розширити систему безоплатної екстреної контрацепції. Із 2023 року вона стала доступною не лише для жінок до 26 років, але й для інших жінок незалежно від віку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter