З Пакистану депортують понад 1,5 мільйона афганських біженців попри їхню небезпеку з боку талібів: більшість з них жінки

Дата: 05 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Пакистан почав депортувати на батьківщину афганських біженців та біженок, які не мають легальних підстав для перебування в країні. За словами правозахисників, через це у серйозній небезпеці опиняються жінки та дівчата, оскільки вони зазнають переслідувань та інших серйозних порушень прав людини з боку представників “Талібану”.

Про це пише Reuters.

Джерело: AP

Як інформує видання, Ісламабад ухвалив рішення про депортацію ще місяць тому через побоювання, що афганці можуть загрожувати національній безпеці країни. Такі заяви від влади пролунали після серії цьогорічних терактів смертників, до яких, як вважають в уряді без надання доказів, причетні біженці з Афганістану. Також їх звинуватили у причетності до контрабанди та інших нападів бойовиків радикальних рухів.

Крім того, Пакистан, який переживає рекордну інфляцію і має жорсткі умови програми допомоги Міжнародного валютного фонду, також заявив, що нелегальні мігранти виснажували його ресурси впродовж десятиліть.

За оцінками Ісламабаду, афганці становлять найбільшу частину мігрантів у Пакистані – понад 4 мільйони, близько 1,7 мільйона з яких не мають документів.

Попри небезпеку, пов’язану з поверненням додому, багато з них вважають за краще добровільно залишити Пакистан, інакше їм загрожують арешт і примусова депортація.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає “припинити репресії та переслідування афганських біженців по всій країні” та “негайно скасувати” рішення про їхню примусову депортацію.

Особливо серйозна небезпека загрожує жінкам і дівчатам, оскільки вони зазнають переслідувань та інших серйозних порушень прав людини просто через свої стать і гендер. Для переважної більшості з них життя та навчання в Пакистані може бути єдиним шансом здобути формальну освіту“, – зазначив старший директор Amnesty International Депроуз Мучена.

За його словами, “під неминучою загрозою переслідувань і репресій” з боку “Талібану” опиниться значна частина афганських журналістів/ок, правозахисників/ць, протестувальників/ць, митців та мисткинь, колишніх урядовців/виць і співробітників/ць служби безпеки.

Життя та права афганських біженців поставлені під загрозу через колективну неспроможність уряду Пакистану та міжнародної спільноти розділити відповідальність за їхній захист. Це просто неприйнятно“, – наголосив Мучена.

В ООН зауважили, що депортації без індивідуального визначення особистих обставин, включаючи будь-які масові депортації, означатимуть “виселення в порушення міжнародного права прав людини, зокрема Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, учасником якої є Пакистан, і міжнародного права біженців”.

Нагадаємо, що після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter