Довічне та 30 років: в окупації оголосили незаконні вироки шістьом українським військовополоненим 

Дата: 01 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

На окупованій російськими військами території Донецької області так званий “суд” ухвалив обвинувачувальні рішення щодо трьох полонених бійців Національної гвардії України та трьох бійців 37 окремого мотопіхотного батальйону “Запоріжжя”.

Усім засудженим військовополоненим російські силовики закидають убивства цивільних у Маріуполі. 

Про це заявив слідчий комітет РФ.

Денис Залевський, Євген Кіріс і Богдан Кашпрук

Підконтрольний Росії так званий “верховний суд ДНР” призначив довічне ув’язнення трьом бійцям 9 полку оперативного призначення імені Героя України лейтенанта Богдана Завади Національної гвардії України – 25-річним Денису Залевському та Євгену Кірісу і 23-річному Богдану Кашпруку

За версією слідчого комітету, навесні 2022 року в Маріуполі троє військовополонених буцімто розстріляли цивільну автівку з десятьма людьми всередині. Четверо з них загинули, шістьом вдалося втекти в безпечне місце, запевняють російські силовики.

Денису Залевському, крім того, закидають розстріл з автомата трьох чоловіків. Двоє потерпілих загинули, переконує СК РФ, одному вдалося сховатися.

Окупанти визнали військовополонених винними в груповому вбивстві через політичну чи ідеологічну ненависть, замаху на таке вбивство, а також у жорстокому поводженні з цивільними на окупованій території.

Також окупанти незаконно засудили трьох військових 37 окремого мотопіхотного батальйону “Запоріжжя” – Олега Колмичевського, Дмитра Добровольського та Олександра Ромашина.

Олег Колмичевський, Дмитро Добровольський та Олександр Ромашин

Російські слідчі стверджують, що Олег Колмичевський віддавав накази вбивати цивільних біля пропускного пункту на заводі імені Ілліча в Маріуполі. За це незаконний “суд” призначив йому довічне ув’язнення.

За повідомленням слідчого комітету РФ, військовополонені в період із 24 лютого до 12 квітня 2022 року буцімто розстріляли загалом вісім людей, зокрема одну жінку. Те саме на відео, що оприлюднило російське відомство, говорить і один з полонених – Дмитро Добровольський. 

Генеральна прокуратура РФ, своєю чергою, заявляє, що цих людей убили одночасно: вони разом ішли попри позицію українських військових. 

Добровольському та Ромашину так званий “суд” окупантів призначив по 30 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Нагадаємо, бойовики на окупованій частині Донецької області засудили до довічного ув’язнення військовослужбовця 23 окремого мотопіхотного батальйону 56 бригади ЗСУ Василя Шитрю. Йому окупанти також закидають убивство цивільних осіб у Маріуполі.

Подібні процеси над військовополоненими незаконні. ZMINA пояснювала це через історію засуджених російськими бойовиками торік іноземців, що служили в лавах ЗСУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter