Через російську пропаганду Україні доведеться дерадикалізувати молодь після деокупації Донбасу – професор з безпекових досліджень

Дата: 15 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Після звільнення окупованих з 2014 року територій в Донецькій та Луганській областях Україна може стикнутися з проблемою дерадикалізації молодого населення, яке тривалий час перебувало під впливом пропаганди.

Таку думку висловив професор з безпекових та військових досліджень в Дохійському інституті післядипломної освіти (Катар) Омар Ашур під час конференції “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь”, передає кореспондент ZMINA.

Омар Ашур

Науковець наголосив, що Україні вже зараз варто обмірковувати безпечний перехід людей, які живуть на окупованих територіях з 2014 року, від екстремістського ополчення до політичного руху та інтеграцію постраждалих від конфлікту громадян.  

Україна рано чи пізно звільнить Донбас і вам доведеться мати справу з тими підлітками та молоддю, які піддавалися пропаганді та промиванню мізків з боку Росії всі ці роки окупації. Дехто з них, можливо, був колаборантом в “ДНР” чи “ЛНР” і ця молодь має пройти процес колективної дерадикалізації. Це ціла програма, – сказав Омар Ашур.

За його словами, подібні практики є, зокрема, їх застосовували в інших країнах, які стикалися з війнами чи збройними конфліктами, наприклад у Колумбії чи на Кубі.

Омар Ашур є автором низки наукових робіт з досліджень про ІДІЛ та про стратегії дерадикалізації для груп джихадистів. Серед його робіт The De-Radicalization of Jihadists: Transforming Armed Islamist Movements (“Дерадикалізація джихадистів: трансформація збройних ісламістських рухів”) та How ISIS Fights: Military Tactics in Iraq, Syria, Libya and Egypt (“Як бореться ІДІЛ: військова тактика в Іраку, Сирії, Лівії та Єгипті”), а також він є головним редактором наукової праці Bullets to Ballots: Collective De-Radicalisation of Armed Movements (“Кулі до бюлетенів: колективна дерадикалізація збройних рухів”) (Edinburgh University Press, 2021).

Нагадаємо, 14 жовтня у Києві стартувала Міжнародна конференція “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь” за участю лідерів Глобального Півдня. 

У конференції беруть участь представники з різних країн світу, зокрема Індії, Індонезії, Катару, Малайзії, Нікарагуа, Уругваю, Кенії, Філіппін, Туреччини, Австрії, Естонії, Аргентини, Мексики, Колумбії, Судану, Італії, Чилі, представники опозиції уряду Ірану та Сирії, які мешкають за межами цих країн, а також інші країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter