У Республіці Маврикій декриміналізували одностатевий секс

Дата: 07 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В африканській республіці Маврикій верховний суд декриміналізував одностатеві сексуальні стосунки. Відповідний закон існував у країні з 1838 року.

Про це повідомляє видання Advocate.

Справу у Маврикії порушив громадський активіст Абдул Рідван Фіраас Ах Сік, який стверджував, що “злочин содомії” порушує його основні права, включаючи право на свободу. Він спільно з правозахисною групою Collectif-Arc-en-Ciel подав до суду, стверджуючи, що заборона на одностатеві стосунки порушує конституційні права людей. 

Верховний суд погодився з позивачами й визнав що закон “не відображає жодних корінних маврикійських цінностей, а був успадкований як частина нашої колоніальної історії від Британії“.

Він “не був вираженням внутрішньої демократичної волі, але, звичайно, був нав’язаний Маврикію та іншим колоніям британським правлінням“, – зазначили судді.

У суді наголосили, що “секс за згодою між дорослими чоловіками“ не повинен вважатися незаконним.

Це рішення означає, що людей більше не можуть заарештовувати за гомосексуальні стосунки. Парламент країни повинен буде скасувати закон 1838 року, щоб зробити рішення суду законним.

У1968 році Маврикій здобув незалежність, але зберігав заборону на гомосексуальні стосунки.

Релігійні групи рішуче виступили проти її скасування.

Нагадаємо, що в Уганді вперше звинуватили 20-річного чоловіка в “гомосексуальності за обтяжливих обставин”. У травні країна ухвалила один з найжорстокіших у світі законів про заборону одностатевих стосунків. За такий “злочин” передбачаються покарання у вигляді довічного увʼязнення чи страти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter