Під час окупації Ізюма росіяни тримали в катівні поліцейського, якому проколювали спицею барабанні перетинки

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Під час окупації російськими військовими Ізюма на Харківщині з міста не встиг виїхати поліцейський Яків Паламарчук. Чоловіка затримали та катували, однак з отриманими травмами він зміг виїхати на підконтрольну українському уряду територію, а нині повернувся до рідного міста й продовжив службу. 

Його історію розповіли в Нацполіції. 

Фото: Нацполіція

Російські військові захопили Ізюм у квітні минулого року, а допоміг їм у цьому, ймовірно, місцевий депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Анатолій Фомічевський, який показав незахищену дорогу. 

Паламарчук не встиг виїхати з міста, бо мав потурбуватися про літніх батьків. Разом з ними та ще 32 містянами, також переважно літніми, вони ховалися в підвалі відділу поліції, який на той час уже зруйнувало.

Невдовзі Паламарчук потрапив до рук окупантів.

“Яків відчув на собі всі жахіття тортур: постійно били, катували електрошокером та плоскогубцями. Найжорстокішими виявилися кадирівці. Майже тиждень поліцейського тримали з мішком на голові зі зв’язаними кінцівками, без їжі та води. Били по кілька разів на день, проколювали спицею барабанні перетинки, зламали ребра та руку. Від жахливого болю Яків втрачав свідомість та навіть не вірив, що виживе”, – розповідають про пережите колегою в поліції. 

Чоловік пригадує, як російські військові вбивали цивільних на вулицях. 

“Вбивали просто ні за що. Не сподобався – вбили. Звісно, я думав, що вони не залишать мене в живих”, – говорить він. 

Фото: Нацполіція

Чоловіку вдалося втекти, коли між окупантами стався конфлікт. 

Після отриманих травм Паламарчуку була потрібна допомога, тож він звернувся до лікарні Ізюма. Після деокупації регіону ZMINA їздила до міста й розповідала історії працівників цього закладу, які рятували закатованих росіянами людей. 

Дістатися до блокпоста українських захисників поліцейському допомогли волонтери, а звідти він потрапив до Чугуївського відділу поліції. Там його чекали знайомі колеги, які вважали Паламарчука загиблим.

Нині поліцейський повернувся до Ізюма та продовжує нести службу. 

Нагадаємо, у комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, вважають, що вчинені росіянами катування можуть становити злочини проти людства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter