Кримська правозахисна група задокументувала 468 кримінальних справ проти кримчан, які не захотіли воювати проти своєї держави

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму росіяни переслідують кримчан за ухилення від незаконної служби в збройних силах РФ. Станом на 30 червня 2023 року Кримська правозахисна група задокументувала щонайменше 468 кримінальних справ за ст. 328 КК РФ у Криму (“Ухилення від служби в Збройних силах РФ”), переданих до незаконних “судів” на окупованому півострові.

Про це йдеться в моніторинговому огляді ситуації з правами людини в Криму за квітень – червень 2023 року. 

Із загальної кількості даних кримські правозахисники задокументували за період із 1 квітня до 30 червня 2023 року щонайменше 26 кримінальних справ за ст. 328 КК РФ. У 19 з них незаконні “суди” ухвалили обвинувальні вироки про штрафи від 15 до 50 тисяч рублів. У Кримській правозахисній групі вказують, що після виплати штрафу росіяни однаково змушують громадян України проходити незаконну військову службу.

Кримська правозахисна група нагадує, що в червні 2023 року Південний окружний військовий суд залишив без змін вирок – дев’ять років колонії суворого режиму – кримському військовослужбовцю-контрактнику Денису Нарольському, який відмовився воювати в Україні.

Чоловіка затримали в січні 2023 року, а 30 березня незаконний “Кримський гарнізонний військовий суд” засудив його до дев’яти років колонії за статтею про “дезертирство, вчинене за умов збройного конфлікту чи ведення бойових дій” (ч. 3 ст. 338 КК РФ).

Кримські правозахисники наголошують, що примусове залучення населення окупованих територій до служби в армії держави-окупанта є порушенням норм міжнародного права, а саме – положень ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під
час війни. До того ж дії окремих осіб, відповідальних за реалізацію такого примусового залучення, є воєнним злочином згідно зі ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Тим часом Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо незаконного “військового комісара Республіки Крим” Олега Єрмілова, якого окупаційна влада призначила для примусу кримчан служити в збройних силах РФ.

Слідчі встановили, що у вересні 2016 року громадянин РФ обійняв посаду окупаційного “військового комісара”, на якій забезпечував проведення незаконних призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил держави-окупанта. Він безпосередньо розробляв плани та організовував проведення шести призовних кампаній кримчан. Його дії кваліфіковано як воєнний злочин – порушення законів і звичаїв війни (за ч. 1 ст. 438 КК України). Обвинуваченому загрожує до 12 років позбавлення волі.

29 вересня пропагандистське агентство РИА Новости повідомило, що розшукуваний Міжнародним кримінальним судом Володимир Путін підписав указ про призов на військову службу ще 130 тисяч громадян РФ. У документі йдеться, що осінній призов триватиме протягом жовтня-грудня. Призвати мають 130 тисяч осіб.

У своєму щотижневому огляді Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що у всіх кримських автобусах окупанти розвісили агітацію вступати до російської армії та ставати частиною так званої “сво” і Так росіяни називають геноцидальну війну проти українського народу.

Кримська правозахисна група з 24 лютого 2022 року продовжує збирати інформацію про загиблих і полонених військових РФ, приписаних до військових частин у Криму. На кінець червня 2023 року правозахисна організація задокументувала з-поміж таких військовиків, які воюють на боці РФ, щонайменше 267 загиблих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter