Російські хакери атакують правоохоронні відомства в Україні, які документують воєнні злочини РФ

Дата: 23 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Хакери, які працюють у російських закордонних, внутрішніх і військових розвідувальних службах, активізували кампанії з цифрового вторгнення, націлені на Генеральну прокуратуру України та відомства, що документують воєнні злочини.

Про це Юрій Щиголь, очільник Державної служби спеціального зв’язку і захисту інформації України, розповів у інтерв’ю агентству Reuters.

Фото з відкритих джерел

 “Сталася зміна напрямку: від акценту на енергетичних об’єктах до правоохоронних органів, які раніше не так часто ставали об’єктами нападів. Цей зсув у бік судів, прокуратури та правоохоронних органів свідчить, що хакери збирають докази про російські воєнні злочини в Україні“, – сказав очільник Держспецзв’язку.

Він також додав, що метою таких дій є слідкування за розслідуваннями злочинів російської армії в Україні.

Ворожі хакери  намагалися зібрати інформацію про заарештованих в Україні російських громадянах, щоб допомогти цим людям уникнути судового переслідування і повернути їх у РФ. Вони також вдавалися до спроб атакувати державні органи та отримати доступ до їхніх серверів електронної пошти.

Групи, які, як ми визначили, займалися цією діяльністю, є частиною російських спецслужб ГРУ і ФСБ“, – сказав Щиголь.

За його даними, кількість інцидентів кібербезпеки, задокументованих службами Держспецзв’язку, зросла на 123% за перше півріччя цього року, як порівняти з другою половиною 2022 року.

Відомством зібрані докази того, що російські хакери отримували доступ до приватних камер відеоспостереження в Україні, щоб стежити за результатами ударів ракетами дальньої дії та безпілотниками, а також до систем, які надають інформацію про стабільність енергетичної мережі, заявив голова Держспецзв’язку.

Як прогнозує посадовець, кібератаки на енергетичну інфраструктуру повторяться і цієї зими.

Потрібно розуміти, що кібервійна не закінчиться навіть після перемоги України на полі бою“, – зазначив Щиголь.

Нагадаємо, наприкінці серпня співробітники Міжнародного кримінального суду виявили підозрілу активність у комп’ютерній мережі установи.

За сприяння влади Нідерландів спеціалісти суду одразу ж вжили заходів реагування та додаткової безпеки. Представник МКС зазначив, що суд наразі продовжує аналізувати цей випадок та пом’якшувати його наслідки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter