Напередодні голосування ZMINA закликає уряд не розпорошувати функції уповноваженого зі зниклих безвісти між відомствами

Дата: 12 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів не має підтримувати проєкт постанови і "Питання визначення повноважень деяких органів у сфері дотримання норм міжнародного гуманітарного права на всій території України"., яким питання опіки щодо осіб, зниклих безвісти за особливих обставин унаслідок воєнних дій, передають від Мінреінтеграції до МВС, Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. 

З відповідним закликом виступила директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Рідні зниклих безвісти під час акції в Києві, 30 серпня 2023 року. Фото: ZMINA

Інформація про ліквідацію посади уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, з’явилася ще в серпні, а невдовзі уряд спростував це, заявивши, що “функціонал” офісу просто переходить до інших відомств. 

Втім, на думку правозахисників, які вже виступали із закликом не ухвалювати подібних рішень, такий крок на практиці призведе до того, що єдиного уповноваженого органу, що координує питання зниклих безвісти, просто не стане. 

“Запропоновані зміни нічого не покращать у розшуку, бо ніяких змін до процедур не вносять… Цей проєкт прямо порушує Закон України “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”, але, здається, нікого це не бентежить – у країні війна, то можна й не ставити до відома парламент щодо плану знищення вже налагодженої роботи цілої інституції”, – звертає увагу Луньова. 

Директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA каже, що перерозподіл функцій має бути обґрунтованим, супроводжуватися відповідними змінами до профільного закону, передбачати визначення суб’єкта, що відповідатиме за підтримування постійного зв’язку з рідними осіб, зниклих безвісти і Осіб, зниклих безвісти в умовах збройної агресії проти України.

Нагадаємо, що наприкінці серпня близько пів тисячі родичів зниклих безвісти та полонених у центрі Києва вимагали повернення близьких. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter