Прокуратура автономії оголосила підозру пілоту російської компанії “Уральські авіалінії” за незаконні польоти до українського Криму

Дата: 08 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя повідомила про підозру пілоту російської компанії “Уральські авіалінії”. Обвинувачуваний здійснив понад сотню рейсів з тимчасово окупованого Росією українського Криму до РФ.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на Прокуратуру АРК. 

Дамір Юсупов (праворуч)

За даними видання, йдеться про Юсупова Даміра Касимовича (Yusupov Damir Kasymovych, Yusupov Damir Kasimovich).

Українські слідчі встановили, чоловік обіймає посаду командира повітряного судна в компанії “Уральські авіалінії”. Із 2018 до 2022 року він регулярно та незаконно переправляв пасажирів через державний кордон України – з РФ на територію окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку. Загалом він здійснив понад 100 рейсів із закритого українського аеропорту “Сімферополь” до російських аеропортів Москви, Санкт-Петербурга і Єкатеринбурга та у зворотному напрямку.

“Польоти здійснювалися після того, як Україна закрила всі повітряні пункти пропуску через український держкордон та всупереч нормам міжнародного права та національного законодавства України”, – мовиться в повідомленні.

Слідчі кваліфікували його дії як незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України). Санкція статті Кримінального кодексу України передбачає до дев’яти років позбавлення волі.

Як нагадали в прокуратурі, раніше повідомили про підозру гендиректору авіакомпанії “Уральські авіалінії”, у якій працює вказаний Юсупов.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. Із 2014 до 2021 року до Криму, за різними оцінками, незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.
 
Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство і законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створені на півострові підконтрольні їй “суди”.
 
Як відомо, видворення країною-окупантом цивільного населення з окупованої території є воєнним злочином. Правозахисники та фахівці з міжнародного права пояснюють, що з моменту тимчасової окупації на території АР Крим і міста Севастополя діє правовий режим міжнародного збройного конфлікту та підлягають застосуванню закони й звичаї війни, що передбачено нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 42 Гаазького положення 1907 року та ст. 2 IV Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни”.
 
Як відомо, з початком тимчасової окупації Росією Криму, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації, дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

Утім, відтоді до Міжнародного аеропорту “Сімферополь” імені Амет-Хана Султана, аеропорту “Бельбек” поблизу Севастополя літають борти лише російських авіакомпаній.

Аеропорт Сімферополя, 28 червня 2020 року

25 листопада 2015 року Кабінет Міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. Із 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter