Росія зупиняє зернову угоду: як реагує світ?

Дата: 17 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародні партнери України засудили дії Росії, яка відмовилася продовжувати так звану зернову угоду, та закликають російських посадовців розблокувати можливість вивезення продовольства. 

ZMINA зібрала реакції політиків. 

Фото: Daniel Berehulak / The New York Times

Зернову угоду, яку вперше підписали ще в липні минулого року, за цей час кілька разів продовжували.

Втім, із 26 червня поточного року росіяни перестали реєструвати вантажні судна, що везли українське зерно, та вимагають для продовження відновити безперешкодне постачання аміаку до Європи через Україну, а також під’єднати один з банків до системи SWIFT, від якої його відімкнули в межах санкцій.

Від 17 липня Росія більше не гарантуватиме безпеку судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи

Президент України Володимир Зеленський, реагуючи на це, запевнив, що уряд скерує ООН та Туреччині, які виступають посередникам між Україною та Росією, сигнали про те, що угоду можна продовжити й без участі РФ. 

“У нас були дві угоди: Україна, Туреччина, ООН; інша угода – Росія, Туреччина, ООН. Тому, коли Росія каже, що вона зупиняє, вона зриває свої домовленості з генсеком ООН Гуттерішем і з президентом Ердоганом. Не з нами. У нас не було ніяких з ними домовленостей… Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна”, – каже він. 

Голова Європейської ради Шарль Мішель назвав зрив угоди загрозою продовольчій безпеці світу. 

“Чорноморська зернова ініціатива принесла користь мільйонам людей у всьому світі”,нагадав він. 

Цинічним кроком Росії назвала зрив домовленостей і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Відновити зерновий коридор закликала Росію й Німеччина. Так, заступниця прессекретаря федерального уряду країни Крістіане Гоффман нагадала, що від угоди залежить життя “найбідніших людей на цій планеті”. 

Ще до того, як Росія офіційно повідомила про вихід з угоди, радник президента Сполучених Штатів Америки з національної безпеки Джейк Салліван казав, що такий крок коштуватиме Росії величезних дипломатичних витрат.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган, який у серпні мав приїхати з візитом до Росії, планує переговорити телефоном з Путіним щодо зриву угоди. 

Нагадаємо, що лише за 11 місяців дії угоди 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж РФ. Але і за цих показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. 

ZMINA детально розповідала, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки в неспровокованій війні проти України. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter