Лідери кримськотатарського народу закликали Зеленського разом з партнерами передбачити запобіжники, щоб злочини росіян більше ніколи не повторилися

Дата: 18 Травня 2023
A+ A- Підписатися
У День депортації кримськотатарського народу 18 травня президент України Володимир Зеленський зустрівся з членами Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим та Постійною представницею президента України в Автономній Республіці Крим Тамілою Ташевою.
 
Про це під час заходу з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу повідомили Рефат Чубаров та Таміла Ташева, передає кореспондент видання ZMINA.
 
Зустріч відбулася на території офісу Кримської платформи

За словами голови Меджлісу, у розмові з президентом він наголосив  на необхідності разом зі світовою спільнотою створити такі механізми, “щоб більше такі злочини, які сьогодні здійснюються проти української нації, Української держави та проти кримських татар 79 років тому, більше не повторилися”.

“Попри те, що у нього (у президента України. – Ред.) дуже складний сьогодні графік, він зміг поспілкуватися безпосередньо з членами Меджлісу кримськотатарського народу, які зараз змушені працювати у відриві від своєї землі, не на території півострова, а в Києві та на території материкової України”, – повідомила Таміла Ташева. 
 
Володимир Зеленський зазначив, що майже половину представників кримськотатарського народу радянська влада вбила, а тих, хто вижив, намагалася переконати, що вони назавжди залишаться на чужині, адже заборона повертатися до рідного Криму тривала десятиліттями.

Глава держави наголосив, що сьогодні Україна відчула повернення цього зла, яке змінило символіку, але не свою суть. 

“Та цього разу ми його знищимо. Ми повинні це зробити. Хоч би що робила Росія, на її агресію чекає поразка. Їй не вдасться вкрасти ані Крим, ані будь-яку іншу частинку нашої держави. Це – наш із вами дім”, – зазначив Володимир Зеленський.

За його словами, 18 травня – не лише день трауру, а й день консолідації кримськотатарського народу заради відновлення своїх прав і повернення до рідного дому.

“Ми робимо все, щоб додати до нашої спільної історії день нашої спільної перемоги, який відкриє надійний шлях додому для всіх наших людей і буде опорою свободи на всій нашій землі”, – сказав президент України.

Зеленський наголосив, що Україна б’ється заради перемоги, зокрема для того, щоб якнайдостойніше вшанувати памʼять усіх, кого вбило зло геноциду, усіх, проти кого здійснювали депортації, чиї діти загинули чи не народилися.

Президент також заявив, що задля підготовки до реінтеграції півострова він підписав указ щодо Консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції Криму та міста Севастополя.

“Ми пам’ятаємо і про Нарімана Джеляла, і про Сервера Мустафаєва, і про Леніє Умерову, і про всіх, кого окупанти позбавили свободи. І робимо все, щоб їх звільнити. Я впевнений, що настане час, коли ми всі разом зможемо 18 травня зустрітись у впевненості, що в нашому Криму, у його квітучих садах та в гостинних домах є вільне життя, є теплі спогади бабусь і дідусів, є усмішки дітей і немає єдиного – жодного сліду окупації”, – цитує Володимира Зеленського його пресслужба. 

Представниця президента в АРК Таміла Ташева повідомила, що після визнання кримських татар одним із трьох корінних народів України 2021 року, надалі політики на півострові мають розбудовуватися з урахуванням думки цих корінних народів, зокрема кримських татар. 
 
Таміла Ташева

У День депортації кримськотатарського народу за дорученням президента України відбулася зустріч керівника Офісу президента Андрія Єрмака, міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби зі спецпредставником Китаю Лі Хуеєм, під час якої вони обговорили безпекову ситуацію в Україні.

Єрмак додав, що спільно із Дмитром Кулебою детально розповів Хуею про десять пунктів формули миру Зеленського.
 
“Ми зацікавлені в тому, щоб Китай був залучений до реалізації української формули миру. Подякував за підтримку Китаєм суверенітету й територіальної цілісності України”, − підсумував керівник ОП у Twitter.
 
МЗС Китаю заявив, що Лі Хуей зустрівся в Україні з президентом Володимиром Зеленським. Під час зустрічі Лі Хуей назвав геноцидальну війну Росії в Україні “кризою”. Він заявив Володимиру Зеленському, що панацеї від “кризи” не існує, а припинення війни вимагатиме “створення умов для припинення вогню і мирних переговорів”.
 
“Панацеї для розв’язання кризи не існує, але всім сторонам необхідно починати з себе, будувати взаємну довіру і створювати умови для припинення війни і переговорів”, – мовиться в заяві зовнішньополітичного відомства Китаю.

Раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв звернув увагу, що Китай жодного разу за дев’ять років війни не виступив проти російської агресії та звірств, що чинить Російська Федерація на тимчасово окупованих українських землях. 

МЗС Китаю також проігнорувало запит видання ZMINA щодо прохання прокоментувати, чому країна не долучилася до Кримської платформи

Напередодні повідомлялося, що китайський експорт до Росії у квітні сягнув рекордного рівня, підскочивши на 153% в порівнянні з попереднім роком – до 9,6 млрд доларів. Це свідчить про дедалі тісніші економічні відносини двох країн.
 
Нагадаємо, 18 травня в Україні вшановують пам’ять загиблих під час геноциду кримськотатарського народу, яку влаштував 1944 року СРСР. 18 травня 1944 року радянська влада примусово вивезла з Кримського півострова близько 200 тисяч кримських татар. 
 
183 тисячі осіб СРСР відправив на загальне “спецпоселення” до Центральної Азії, 5 тисяч – на примусові роботи до Московського вугільного тресту, 6 тисяч осіб – до таборів фронтового резерву та 6 тисяч – до ГУЛАГу. 
 
Поміж іншим СРСР депортував з Криму 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турок та ромів. Більша частина депортованих – діти, жінки та люди літнього віку. 
 
8 995 військовослужбовців з Криму радянська влада направила у трудові табори Сибіру, Уралу протягом 1945 – 1946 років. Возз’єднатися з родинами на засланні дозволили лише 1953 року. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter