Суд почне розгляд справи чотирьох беркутівців щодо розгону протестувальників 30 листопада на Майдані

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

10 травня Шевченківський суд Києва призначив до розгляду справу чотирьох беркутівців щодо розгону Майдану. Юрія Товкача, Артура Скоробогача, Олега Бондаря і Володимира Мохоня обвинувачують у незаконному перешкоджанні мирних зібрань та перевищенні влади та службових повноважень під час розгону мирних протестувальників на майдані Незалежності  30 листопада 2013 року. 

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група у своєму телеграм-каналі. 

Відомо, що справа розглядається у суді з 2021 року, проте підготовче засідання суд завершив тільки зараз. Увесь цей час справа переходила від одного судді до іншого, а також розглядалися відводи суддів через їхню участь у досудовому слідстві в загальній справі, з якої виділили провадження Бондаря, Товкача, Скоробогача та Мохоня.

“Майже два роки тому обвинувальний акт щодо колишніх працівників “Беркуту” по подіях 30 листопада 2013-го – розгін Майдану – передано до суду. От зрештою ми закрили підготовче засідання. До речі, обоє потерпілих у справі – в ЗСУ, і жодного з чотирьох обвинувачених. Коментарів і висновків не буде”, – написала після засідання представниця потерпілого Оксана Михалевич.

Наступне судове засідання призначили на 13 червня 2023 року о 14:00.

Один з обвинувачених – Володимир Мохонь, вже отримав вирок в іншій справі щодо розгону Майдану. У 2021 році Шевченківський суд засудив його разом з іншим беркутівцем Віктором Ейсмонтом до 3 років позбавлення волі. Київський апеляційний суд зараз розглядає апеляційні скарги сторін на цей вирок. 

Нагадаємо, що Профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, впродовж 2022 року повідомив про підозру 27 особам.

Серед підозрюваних – двоє колишніх високопосадовців (один з яких – ексочільник МВС), 17 правоохоронців (серед яких двоє прокурорів та один слідчий), один суддя та семеро цивільних осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter