У Росії школярам виправдовуватимуть напад на Україну неіснуючим “геноцидом радянського народу”

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії на уроці “Розмови про важливе”, під час якого дітям пропагують ідеї війни, вчителі мають розповісти школярам про “День геноциду радянського народу”, якого не існує. 

Матеріали уроку можна знайти на спеціальному сайті. 

Ілюстраційне зображення дітей у Росії. Фото: Reuters

Урок проводитимуть 17 квітня.

Виправдовуватимуть війну в Україні злочинами нацистів у Другій світовій. Так, учням 4 класів спочатку мають показати фото дітей у концентраційних таборах та запропонують поміркувати, що вони відчувають від перегляду. 

“Фашиста не можна порівнювати навіть зі звіром, адже будь-який звір захищає своїх дитинчат, неважливо своїх чи чужих”, – пропонують казати вихованцям шкіл укладачі уроку.  

Після цього дітям покажуть фотографії “розбомблених шкіл у Донецьку” та запропонують поміркувати, “про що ті свідчать”. Освітяни мають наголошувати на тому, що мешканці Донеччини та Луганщини стикнулись із проявами “фашизму” зі сторони України. 

Розповідаючи про “День геноциду радянського народу”, вчителі мають звертати увагу на те, як “людство погано пам’ятає уроки історії”, маючи на увазі поміж іншим “геноцид радянського народу”, про який у світі не чули. 

Влада у Росії почала активно говорити про концепцію “геноциду радянського народу” декілька років тому, однак журналісти, які цікавились цим питанням, припускали, що роздуми про це, ймовірно, почали ще на початку 2000-х, коли за рішенням Генасамблеї ООН 27 січня стало Міжнародним днем пам’яті жертв Холокосту.  

Дослідники звертали увагу, що в історіографії поняття “геноцид радянського народу” немає, однак вже кілька років поспіль російські суди виносять вироки за вчинений нацистами “геноцид” то щодо “етнічних груп”, то щодо “слов’ян та інших національних та етнічних груп, які являли собою населення СРСР, народів Радянського Союзу”. 

Цікаво, що до групи переслідуваних не включили євреїв. 

Торік формулювання про “геноцид радянського народу” публічно використав Путін, а вже цього року російські депутати виступили із заявою, в якій поміж іншим вищезгадані рішення судів РФ називають продовженням Нюрнберзького трибуналу.  

Нагадаємо, що уроки за методичкою з путінськими виправданнями війни російським школярам почали проводити ледь не наступного дня після початку повномасштабного вторгнення в Україну. 

Спочатку влада не афішувала цього, втім, потім “дисципліну” офіційно ввели для студентів, а невдовзі розширили й на дорослих. Російські посадовці радили їм ходити на заняття до школярів, але тепер “урок” транслюють зранку по телебаченню щопонеділка. 

На таких заняттях, окрім вчителів, можуть виступати пропагандисти, як от Дмитро Кисельов, або ж ті, хто повернувся з фронту. Нещодавно один з учасників повномасштабного вторгнення в Україну показав підліткам на лекції фото свині, обгорнутої в український прапор.  

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter