Класика та пісочна анімація: у Києві відбудеться концерт до 20-річчя Конституції

Дата: 25 Червня 2016
A+ A- Підписатися

28 червня на честь 20-річного ювілею Основного Закону України в Національній філармонії відбудеться незвичне дійство: Громадський концерт-перформанс: «Хроніка.  КонституціЯ».

На ньому основні події українського конституційного процесу будуть передані  через класичну музику та пісочне шоу.

Йтиметься про проголошення незалежності України, підписання Конституційного договору у 1995 році, ухвалення через рік Конституції України, внесення до неї 8 грудня 2004-го змін, «конституційний переворот» Януковича, який відбувся за допомогою Конституційного Суду 30 вересня 2010-го, Революція Гідності 2013 – 2014 років та повернення до редакції Конституції України 2004 року.

Передати серйозність та надзвичайність кожної події допоможе неперевершена сила класичної музики у виконанні оркестру під орудою Тані СенЬко в поєднанні з вокалом, звучанням шотландської волинки, бандури й барабану. Яскраве пісочне шоу Тетяни Галіциної допоможе відтворити такий складний, а іноді й трагічний процес, який пережила протягом 20 років Україна та її Конституція, – пояснює керівник проекту, експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

Подібний проект, ініційований громадськістю, відбуватиметься вперше в Україні. Його мета – підвищити авторитет та цінності Конституції в українському суспільстві, збільшити роль громадянського суспільства в конституційному процесі та довести недопустимість порушень Основного Закону органами державної влади й народними депутатами.

«Адже в останні десять років конституційний процес можна порівняти із сніговою кулею, яка котиться, нагромаджуючи на собі, як сніг, все нові й нові проблеми. Тому зараз так гостро стоїть питання проведення конституційної реформи на демократичних засадах. Від її якості залежить, чи стане Україна на шлях побудови справедливого правління, чи знову піде по черговому колу безправ’я», – зазначає голова правління Центру політико-правових реформ та співголова Ради Реанімаційного пакету реформ Ігор Коліушко.

У рамках цього концерту, ведучою якого буде Марічка Падалко, також відбудеться збір коштів для розробки та видання до 1 вересня 2016 року підручника «Конституція для першокласників».

Бажаючі потрапити на концерт можуть зареєструватися. Після реєстрації буде надіслано безкоштовний квиток.

Громадські активісти запропонували Міністрові освіти та науки присвятити перший урок у школах ювілею Основного Закону України.

Підготувала Леся Шутко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter