Більшість українців вважає, що росіяни й Путін є однаково відповідальними за свою війну, – дослідження

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Більшість українців вважає, що і російська влада, і російський народ однаково відповідальні за війну проти України.

Про це свідчать результати другої хвилі опитування “Окуповані території та Росія: бачення та ставлення українців” від Школи політичної аналітики, презентовані сьогодні в Українському кризовому медіацентрі.

 Photo by Salwan Georges / The Washington Post

Так, 79,8% респондентів погоджуються, що і російська влада, і російський народ однаково відповідальні за війну проти України.

Водночас майже 50% респондентів вважають, що росіяни, які активно допомагають українцям (усередині Росії або за кордоном), меншою мірою відповідальні за війну в Україні. 

69,7% громадян цілком або частково погодилися, що росіян можна називати такими дисфемізмами, як, зокрема, “орки”, “свинособаки”, “русня”. 16,8% з цим частково або повністю не погодилися. 11,2% не визначилися.

68% українців відповіли, що вважають неприйнятним отримання інформації про події в Україні з російських ЗМІ. Не визначилися в цьому питанні 16%. Для 15% опитаних респондентів споживання такої інформації є прийнятним. 

Дослідження провело “Інфо Сапієнс” у межах Омнібусу. Соціологи опитали громадян у форматі телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів з 11 до 23 січня 2023 року. Вибірка становить 1000 осіб віком від 16 років. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%.
 
Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.
 
У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації.
 
Судді вказують, що є достатні підстави вважати, що на російському президенті лежить індивідуальна кримінальна відповідальність за такі депортації. Те саме стосується й Львової-Бєлової.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter