РФ протиправно утримує 181 політв’язня, 116 з них кримські татари – Представництво президента в АРК

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Російська Федерація незаконно утримує 181 політв’язня, 116 з них – кримські татари. Більшість ув’язнених затримали в окупованому Криму, 33 – на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Відкрите окупантами в Сімферополі 25 жовтня 2022 року СІЗО №2

Відомство зазначає, що репресії та кримінальні переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму стають дедалі жорстокішими.

“Країна-терорист продовжила порушувати міжнародне гуманітарне право та винесла ще декілька незаконних вироків представникам корінного кримськотатарського народу. Наразі Представництву відомо, що РФ незаконно утримує 181 політв’язня, 116 з них – кримські татари. Із загального числа незаконно затриманих 40 перебувають у СІЗО в очікуванні “вироку”, 123 – уже отримали “вирок” та ув’язнені, 18 – без статусу”, – мовиться в повідомленні.

Як зазначили у відомстві, ще донедавна політв’язнів було 183, однак двоє з них – Костянтин Ширінг та Джеміль Гафаров – загинули в місцях утримання.

“Цей факт можна пов‘язувати з повномасштабним вторгненням, що вплинуло на погіршення умов тримання українських політв‘язнів та ставлення до них. В ув‘язненні залишаються ще десятки людей літнього віку й тих, які мають серйозні проблеми зі здоров‘ям і яким не надається належна медична допомога. Життя цих людей також перебуває під загрозою”, – наголосили в представництві.

Також повідомляється, що зі 181 незаконно ув’язненого 33 громадян – з Херсонської та Запорізької областей, звідки їх незаконно перемістили до тимчасово окупованого Криму. Вісім наразі перебувають у московському СІЗО Лефортово.

Точна кількість переміщених полонених невідома, адже інформація про цих людей фрагментарна, а окупаційні адміністрації переважно не визнають, що утримують їх у СІЗО окупованого півострова.

Представництво засудило дії країни-терориста, яка систематично порушує міжнародне гуманітарне право та вчиняє воєнні злочини на території окупованого Криму і проти його мешканців.

Український уряд вимагає від Росії негайного скасувати злочинні вироки окупаційних судів.

“Свобода та безпека наших громадян буде гарантованою лише після деокупації Криму”, – наголосили у відомстві.

Минулого року Рада Європи у своїй доповіді про становище прав людини в Автономній Республіці Крим повідомила, що Європейський суд з прав людини розглядає низку заяв про насильницькі зникнення на півострові.

Укладачі доповіді також нагадали про ухвалену ПАРЄ резолюцію щодо безвісти зниклих. У цьому документі ПАРЄ наголосила, що насильницькі зникнення порушують низку ключових прав людини та рівною мірою заборонені міжнародною системою прав людини та міжнародним гуманітарним правом, незалежно від природи та кваліфікації збройного конфлікту. Жодні обставини, чи то загроза війни, війна, внутрішня політична нестабільність або будь-яка інша надзвичайна ситуація, не виправдовують злочин насильницького зникнення.

За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35%  вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму було ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Напередодні Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить кроки, що мають на меті сприяти притягненню відповідальності міжнародних злочинців за воєнні злочини, геноцид та злочин проти людяності, вчинені в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter