У Білорусі військового аналітика відправили за ґрати на п’ять років за коментар незалежному ЗМІ

Дата: 24 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Білорусі військового аналітика Ягора Лебядка за коментарі для Єврорадіозасудили до п’яти років колонії суворого режиму.

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Ягор Лебядко. Джерело: spring96.org

23 грудня у Білорусі суд ухвалив вирок про п’ять років колонії суворого режиму для військового аналітика Ягора Лебядка. Його звинуватили у порушення частини 1 та частини 2 статті 361-4 Кримінального кодексу (Сприяння екстремістській діяльності). 

Лебядка затримали в середині липня 2022 року та заарештували  на 15 діб за статтею 24.3 КпАП (непідкорення). Після відбуття адміністративного арешту на волю його не відпустили. На той час у провладних білоруських  телеграм-каналах з’явилася інформація, що військового аналітика  затримали у кримінальній справі про сприяння екстремістській діяльності за коментарі для “Єврорадіо” (частина 1 статті 361-4 КК).

У матеріалах справи зазначено, що політв‘язень у квітні та травні 2022 року “дав інтерв’ю “Єврорадіо” на тему проведення збройними силами РФ спеціальної військової операції на території України та ролі в ній Білорусі з метою забезпечення діяльності публічного деструктивного каналу, інформаційну продукцію якого суд визнав екстремістськими матеріалами“.

У жовтні провладних каналах з‘явилась інформація про те, що проти Ягора Лебядка порушили ще одну кримінальну справу за ознакою повторності. При цьому, як ішлося у цих повідомленнях, кожне інтерв’ю “екстремістам” має окремий склад злочину. Йдеться про частину 2 статті 361-4 КК (сприяння екстремістської діяльності, вчинене повторно чи групою осіб).

Розгляд судової справи розпочався 14 грудня, 16 грудня процес продовжився. 

Нагадаємо, суд у російському місті Вологда відправив на три роки до в’язниці 61-річного Володимира Рум’янцева, якого визнали винним у розповсюджуванні “фейків” про російську армію. Пенсіонер у власній квартирі облаштував радіоточку, через яку до початку повномасштабного вторгнення транслював музику, а після 24 лютого – подкасти незалежних російських медіа. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter