Зеленського закликають ветувати закон про реформу КСУ, який експерти називають зривом євроінтеграції

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Щонайменше 14 громадських організацій закликають президента Володимира Зеленського накласти вето на ухвалений напередодні проєкт закону №7662 щодо відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України.

Правозахисники кажуть, що проголосована депутатами редакція закону не враховує рекомендації Венеційської комісії, вимоги країн G7 та ставить під загрозу євроінтеграцію України. 

Відповідну заяву опублікували на сайті Фундації DEJURE. 

Акція протесту у Києві 30 жовтня 2021 року. Фото: Volodymyr Petrov

Законопроєкт підтримали 245 народних обранців, а доопрацьовували його невідкладно, аби проголосувати у грудні. 

Документ, серед іншого, регламентує створення нового спеціального органу — Дорадчої групи експертів. Вона б мала сприяти тим, хто призначає суддів КС, в оцінці моральних якостей і рівня компетентності кандидатів. 

Однак правозахисники кажуть – роль нового органу як незалежного фільтра у процесі відбору майбутніх суддів Конституційного Суду повністю нівелювали. 

“Попри те, що проголосована редакція передбачає обов’язковість висновків ДГЕ для суб’єктів призначення, саме суб’єкти призначення матимуть вирішальний вплив на зміст таких висновків, а отже ДГЕ перетворюється з ефективного фільтра на непотрібний рудимент, що лише затягне процедуру відбору суддів.  Врешті в редакції, ухваленій парламентом, законопроєкт не сприятиме обранню до Конституційного Суду компетентних і незалежних суддів із високими моральними якостями”, – кажуть підписанти. 

Ще до голосування законопроєкту представниця Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря нагадувала, що перша вимога членства України в ЄС — реформа КС. При цьому Венеційська комісія вважає — головна проблема суддів КС полягає у їхній політичній залежності, а також способі їх призначення. 

Будівля Конституційного Суду України. Фото: coe.int

“З огляду на важливість реформи Конституційного Суду… ми закликаємо президента повернути законопроєкт №7662 для повторного розгляду та врахування рекомендацій Венеційської комісії”, – звернулись до Зеленського правозахисники. 

Українські парламентарі не вперше ухвалюють закони, пов’язані з судовою реформою, які потім має ветувати президент. До прикладу, торік влітку підтримали законопроєкт 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, але зробили це з правкою, що створила в документі колізію. 

Парламентарі заспокоювали, що переголосують ветований закон, а експерти називали ситуацію, в якій некомпетентність нардепів має виправляти президент, нісенітницею. 

Нагадаємо, що це не єдиний законопроєкт, який ухвалила цього місяця Верховна Рада, та який просять ветувати президента. Так, нардепи попри критику правозахисників посилили відповідальність українських військових за невиконання наказу. Тепер за, наприклад, невиконання наказу можна отримати від 5 до 8 років ув’язнення. 

Також передбачає законопроєкт й те, що військовослужбовці, яких визнали винними у вчиненні кримінальних порушень проти порядку несення військової служби, не зможуть зберегти за собою робоче місце. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter