Китай і Росія стали світовими лідерами із запровадження обмежень в інтернеті — Access Now

Дата: 06 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Через активне використання інтернету для організації громадянських протестів авторитарні уряди вдаються до застосування цифрових інструментів задля придушення свободи в мережі; цього року світовими лідерами із застосування методів та інструментів цифрового авторитаризму стали Китай і Росія.

Про це йдеться у звіті некомерційної організації Access Now “Цифрова диктатура: авторитарна тактика та опір у Східній Європі та Центральній Азії”.

Джерело: accessnow.org

У звіті Access Now проаналізували сценарії прояву цифрової диктатури у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Росії, Таджикистані, Туркменістані та Узбекистані та дійшли висновку, що найпопулярнішими є такі:

  • онлайн-цензура, що проявляється в обмеженнях свободи слова, блокування медіа та громадських організацій у цифровому просторі;
  • відключення інтернету та блокування комунікаційних платформ;
  • дезінформація та пропаганда, фінансовані та підтримувані урядом;
  • масове та цілеспрямоване спостереження за користувачами, зокрема з використанням шпигунського програмного забезпечення, збір персональних даних й біометричне спостереження.

Для здійснення тиску в мережі уряди авторитарних країн цього року найчастіше використовували цензуру, фейки та відключення сайтів і платформ.

Серед найпопулярніших тактик російського уряду — поширення дезінформації в Україні, Грузії та Молдові, спрямоване на підрив демократії та подальшу дестабілізацію регіону.

Азербайджан і Білорусь активніше використовували цифрове стеження та онлайн-цензуру, технології контролю над населенням.

У Казахстані, Киргизстані, Туркменістані, Таджикистані та Узбекистані влада блокувала доступ до інтернету під час громадянських протестів.

Серед інструментів, які можуть допомогти опору цифровому авторитаризму, автори звіту назвали пропозиції безплатного доступу до віртуальної приватної мережі (VPN), інструментів і послуг шифрування та анонімності або програмного забезпечення для захисту від DDoS-атак.

Правозахисники також закликали демократичні уряди, технологічні компанії, некомерційні організації та спонсорів підтримувати організації громадянського суспільства та активістів. Допомога може мати вигляд підтримки та адвокації законів і політик, що зроблять названі вище інструменти протидії обмеженню свободи мережі широко доступними, а глобальний інтернет — вільним, відкритим і безпечним.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Україна посіла 59-те місце у світі зі 100 у рейтингу Freedom House й отримала статус “частково вільна” за рівнем свободи інтернету, втративши три сходинки у рейтингу у порівнянні з минулим роком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter