Рада обрала Романа Маселка та Миколу Мороза до складу Вищої ради правосуддя

Дата: 15 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада обрала до складу Вищої ради правосуддя (ВРП) адвоката Романа Маселка та кандидата юридичних наук Миколу Мороза.

Про це повідомив народний депутат Сергій Демченко у власному телеграм-каналі.

Роман Маселко та Микола Мороз

Маселко під час Євромайдану безоплатно захищав як адвокат близько двох десятків автомайданівців. Зокрема, допомагав представникам “Автомайдану” повертати права, незаконно відібрані режимом президента-втікача Віктора Януковича.

Він також є головою Ради громадського контролю НАБУ, членом Громадської ради доброчесності, експертом судової групи “Реанімаційного пакета реформ” тощо. 

Мороз – кандидат юридичних наук, доцент Кафедри цивільного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Скриншот повідомлення нардепа Сергія Демченка в телеграмі
Джерело: телеграм-канал нардепа Ярослава Железняка

Нагадаємо, що Етична рада рекомендувала парламенту обрати серед чотирьох кандидатів: окрім Маселка і Мороза на членство у ВРП претендували адвокат В’ячеслав Талько та суддя Харківського окружного адміністративного суду Олена Заічко.

Десять членів Вищої ради правосуддя достроково склали повноваження за власним бажанням у лютому 2022 року, після того як Етична рада ініціювала оцінювання одночасно 14 чинних членів ВРП.

Проведення співбесід з кандидатами до ВРП Етична рада відновила наприкінці травня нинішнього року. Але їх вирішили зробити закритими та проводити без онлайн-трансляції, мотивуючи це дією воєнного стану.

Українські громадські організації, що займаються питаннями правосуддя та антикорупційною діяльністю, тоді виступили з вимогою зробити публічним конкурс до цього органу.

Вища рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який, згідно із законодавством, має стежити за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності й підзвітності перед суспільством. Однак члени колишнього складу ВРП не раз ігнорували інформацію щодо кричущих порушень суддів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter