Ботсвана досягла цілей глобальної стратегії ЮНЕЙДС щодо ВІЛ: що це означає?

Дата: 28 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Ботсвана досягла цілей Глобальної стратегії ЮНЕЙДС щодо ВІЛ, коли 90% людей, які живуть із ВІЛ, знають про свій статус, 90% з них отримують відповідне лікування і така ж кількість осіб, що лікуються, має невизначене вірусне навантаження. 

Про це повідомляє видання Healio. 

Фото: UNAIDS

Дані щодо досягнення цілей отримали в рамках дослідження, яке проводило МОЗ країни серед понад 14 тисяч людей віком від 15 до 64 років. 

Воно показало, що поширеність ВІЛ у країні становить 20,8%. Серед усіх опитаних людей з ВІЛ 95,1% знали про свій статус і 98% з них приймали антиретровірусну терапію. З тих, хто отримував АРТ, 97,9% досягли пригнічення вірусного навантаження.

“Це дійсно приголомшливі результати, які показують нам, що може дати політика, заснована на фактичних даних, навіть у країнах із низьким рівнем доходу”, — заявила Шерон Левін, президентка Міжнародного товариства боротьби зі СНІДом.

Щоб допомогти в боротьбі з епідемією, Ботсвана у 2002 році стала першою африканською країною, яка запропонувала безплатне лікування ВІЛ-інфекції для громадян. Також серед позитивних змін, які допомогли досягненню цілей, називають декриміналізацію у 2019 році в Ботсвані одностатевих відносин. 

Нагадаємо, що Україна є однією з лідерок серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. Декілька років тому медична система офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ.  

ZMINA докладно розповідала про те, що ж змінилось у підходах.

ООН не відкидає, що до 2030 року у світі вдасться покінчити з епідемією СНІДу.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter