Поранена в Лисичанську волонтерка Ольга Сєргєєва померла в лікарні – Гайдай

Дата: 25 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Волонтерка з Лисичанська Луганської області Ольга Сєргєєва, яка потрапила під обстріл трохи більш ніж тиждень тому разом з чоловіком, померла від завданих ран.

Про це 23 квітня повідомив керівник військової адміністрації Луганщини Сергій Гайдай у своєму телеграм-каналі.

Ольга Сєргєєва та Андрій Менчинський (Фото з тг-каналу Сергія Гайдая)

“15 квітня Ольга разом з чоловіком Андрієм потрапили під обстріл, доставляючи гуманітарну допомогу. Андрій загинув одразу, а за життя жінки до цього дня боролися найкращі лікарі Дніпра. Серце Ольги зупинилося”, – зазначив він у дописі.

Андрій Менчинський та Ольга Сєргєєва займалися волонтерством у Лисичанську з початку повномасштабного вторгнення Росії. Як розповів ZMINA знайомий подружжя, 15 квітня вони привезли адресну гуманітарну допомогу пенсіонерці до селища Березового на Луганщині (це майже околиця Лисичанська), коли почався обстріл. 

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну до 18 квітня загинули понад дві тисячі мирних жителів, заявили у Верховному комісаріаті ООН з прав людини.

Зазначається, що більшість смертей та поранень зумовлена застосуванням боєприпасів та вибухових речовин з великою площею ураження, включно з обстрілами з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетними та повітряними ударами.

ВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, а багато звітів усе ще очікують підтвердження.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter