Аваков вимагає скасувати “правку Лозового” у прийнятому законі із судової реформи

Дата: 04 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков просить скасувати введене Верховною Радою під час прийняття одного з законів судової реформи обмеження строків досудового розслідування 6 місяцями.

Про це він сказав у коментарі “Українським новинам”, повідомляє Українська правда.

“Ми наполягаємо це виправити”, – сказав він.

Аваков сподівається, що Порошенко врахує зауваження й виправить ситуацію, що склалася.

Як повідомлялося, 3 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.

Документ вносить зміни до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства та інших законів. За задумом президента України, внесені у процесуальні кодекси поправки мають відповідати раніше схваленим основних законів судової реформи.

Окрім того, зміни до кодексів мають запустити оновлений Верховний Суд України. Ця судова інстанція стає єдиним в Україні касаційним органом.

Після цього низка депутатів і юристів заявили, що до прийнятого закону нардеп-“радикал” Андрій Лозовой вніс шкідливу поправку, яка дозволить уникнути покарання колишнім членам Партії регіонів.

За їхніми словами, ця поправка зменшує строки розслідування з 2, 3, 5, 10 чи 15 років до 3 чи 6 місяців. Таким чином кількість відмов у початку розслідування при неочевидних злочинах значно збільшиться, оскільки правоохоронці не братимуть на себе відповідальність розслідувати ці злочини так швидко. А усі “майданівські” справи і справи проти колишніх очільників держави одразу будуть закриті, оскільки запропоновані депутатом Лозовим і підтримані комітетом строки розслідування там вже давно спливли.

Раніше Реанімаційний пакет реформ закликав народних депутатів відхилити внесену депутатом Андрієм Лозовим до Кримінального процесуального кодексу пропозицію № 109, яка може спричинити закриття “справ Майдану” та повертає до життя репресивні норми КПК 1960 року.

Зараз у Верховній Раді вже зареєстровано два проекти постанов про скасування вищезазначеного закону – 6232-П і 6232-П1.

Їх авторами є позафракційний нардеп Юрій Левченко, віце-спікер Оксана Сироїд, а також члени фракції “Самопоміч” Олена Сотник, Андрій Журжій та Ірина Подоляк.

Як пояснила Сотник, причина такого кроку – саме поправка Лозового.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter