Президент невідкладно підписав Закон про олігархів

Дата: 05 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський невідкладно підписав ухвалений Верховною Радою Закон №1780-ІХ “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Володимир Зеленський. Джерело: president.gov.ua

Згідно з документом, особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  1. Бере участь у політичному житті;
  2. Має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. Є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції», та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;
  4. Підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Обов’язок подання декларації про контакти з олігархами або їхніми представниками поширюватиметься на всіх посадових осіб, від рішень яких залежать доля суспільства чи державні рішення.

“Закон дає великому бізнесу достатній час для адаптації та відмови від практик старої олігархічної системи. Після публікації документа починається відлік 6-місячного терміну для повноцінного введення його норм у дію”, – уточнюється в повідомленні.

Документ вже спрямований для офіційного опублікування.

Нагадаємо, що Верховна Рада у вересні 2021 року ухвалила так званий “Закон про олігархів” в другому читанні та в цілому. Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту переголосувати закон для виправлення неузгодженостей згідно зі статтею 131 Регламенту Верховної Ради.

Низка правозахисників, експертів та Омбудсман також критикували документ. Одні зауважували, що попри бажання авторів документ не зменшить впливу олігархів, а лише зажене в тінь медіаринок, а інші наголошували на неконституційності норм щодо потрапляння людей до реєстру.

На думку фахівців, закон також вводить цензуру, адже серед іншого пропонує запровадити стандарти подання інформації з боку медіа, щодо яких є ознаки впливу олігарха.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter