“Шкода, що Гітлер не вбив вас усіх”: в Умані на хасидську родину напав сусід

Дата: 13 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

В Умані на хасидську родину напав п’яний сусід: він увірвався до їхнього будинку та вигукував антисемітські образи.  

Про це йдеться у дописі в телеграм-каналі Об’єднаної єврейської громади України. 

Потерпілий та нападник Фото: телеграм-канал ОЄГУ

На сайті поліції Черкаської області повідомили, що інцидент стався 7 жовтня на вулиці Східній:

“Місцевий житель близько 22-ї години зайшов на прибудинкову територію, де проживає ізраїльтянин із сім’єю.  Між трьома чоловіками виник конфлікт, який далі переріс у бійку. У результаті легкі тілесні ушкодження отримали 31 та 49-річні іноземці. Від надання медичної допомоги та госпіталізації вони відмовилися”. 

8 жовтня правоохоронці відкрили провадження за ч. 1 статті 125 (“Умисне легке тілесне ушкодження”) Кримінального кодексу України.

Як пізніше стало відомо ОЄГУ, нападник увірвався в будинок та спочатку накинувся на дітей. Ті покликали батька, який прийшов із товаришем. Під час інциденту нападник вигукував антисемітські образи в бік хасидської родини на кшталт: “Шкода, що Гітлер не вбив вас усіх, це не ваше місце. Це не ваша земля, валіть в Ізраїль”. 

12 жовтня, за інформацією ОЄГУ, поліція кваліфікувала напад за ч. 1 ст. 296 ККУ (“Хуліганство”) та додала статтю 161 ККУ (“Розпалювання міжнаціональної ворожнечі”).

Нагадаємо, що у вересні Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5109, який “забороняє антисемітизм і його прояви в Україні”, документ вже підписав президент. Утім, центр демократії та верховенства права проаналізував ухвалений закон та дійшов висновку, що він містить суперечливі положення, розмиті поняття та не встановлює конкретної відповідальності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter