В Одесі після Маршу рівності затримали кілька десятків прихильників угруповання “Традиція і порядок”

Дата: 28 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Одесі після Маршу за права ЛГБТ сталися сутички між поліцією та прихильниками праворадикального угруповання “Традиція і порядок”. В результаті них затримали 51-у людину, зокрема голову угруповання Богдана Ходаковського та очільника місцевого осередку “Традиції і порядку” Іллю Попкова. 

Про це повідомляє поліція Одеської області, а також йдеться у телеграм-каналі угруповання. 

Понад сотня прихильників “Традиції і порядку”, а також представників релігійних організацій влаштували під будівлею міської ради на Думській площі контракцію проти Маршу рівності. Коли його учасники та учасниці проходили повз, опонентів взяли у кільце поліцейські, зокрема зі спецпідрозділу ОМЕГА.  

Противники ходи вигукували “Смерть ЛГБТ”, скандували “Ганьба” у бік правоохоронців, зірвали з флагштоку прапор Європейського Cоюзу, а також запалили фаєри. Після того, як учасники та учасниці Маршу вийшли до Археологічного музею, що поряд із Думською площею, молодики з “Традиції і порядку” раптово побігли в обхід міської ради.

Водночас ходу охороняла велика кількість правоохоронців, тож нападів на колону, на відміну від минулого року, не сталося. 

Після закінчення ходи учасники та учасниці сіли в автобуси та безпечно залишили місце її проведення.

Однак через деякий час, за інформацією поліції Одеської області, противники Маршу застосували сльозогінний газ проти правоохоронців: 

“Приблизно за 20 хвилин після закінчення акції група провокаторів проявила неадекватну поведінку до правоохоронців та на Дерибасівській кинулася до них у бійку із застосуванням сльозогінного газу. В результаті протиправних дій 29 правоохоронців отримали тілесні ушкодження”. 

Поліцейські натомість почали жорстко затримувати представників “Традиції і порядку”. Відео затримань опублікували у телеграм-каналі угруповання. В одному з дописів йдеться, що 28 представників “Традиції і порядку” відвезли до Приморського відділу поліції, 13-ох тримають в автозаках. Серед затриманих також голова угруповання Богдан Ходаковський, якого затримали під відділком, та очільник місцевого осередку “Традиції і порядку” Ілля Попков.

У поліції зазначають, що для з’ясування обставин до відділу поліції доставили 51 особу. 

Інцидент кваліфікували одразу за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч.2 ст.345 (Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням ним службових обов’язків), ч.1 ст.294 (Організація масових заворушень) та ч.4 ст.296 (Хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень).

“Такі дії провокаторів, очевидно, мали на меті спробу розхитування ситуації в Одесі та перевірки на міцність представників правоохоронних органів. Ми дамо принципову оцінку діям правопорушників. Це буде уроком для них. Одещина завжди була і залишатиметься безпечною для її жителів та гостей”, – зазначив очільник поліції регіону Микола Семинишин. 

Нагадаємо, що після оголошення прайд-тижня та Маршу рівності в Одесі, представники праворадикального угруповання “Традиція і порядок” почали погрожувати його учасникам та учасницям “повторенням Тбілісі”. Окрім того, в локальних телеграм-пабліках були зафіксовані спроби мобілізації і координації осіб, які, ймовірно, можуть відгукнутися на ці заклики. А у вівторок, 24 серпня, в центрі Одеси на волонтера “Одеса-прайду” Олександра Татянка напали через райдужну бандану. Присутнім на місці інциденту був очільник місцевого осередку “Традиції і порядку” Попков, який водночас запевнив, що це випадковість. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter